"Ezt a kását nem hagyjuk kihűlni" ludaskása

Nem csak a karácsonyt lehet várni, hanem a Márton-napot is. Miért? Az olyan finom ételekért, mint amilyen ez a ludaskása! Évről évre a kedvencünk.

Elő- és elkészítési idő

2 óra

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 főre

Kalória

~ 480 Kcal

Allergének

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 4 libacomb
  • 3-4 babérlevél
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 10 dkg pecsenye szárnyas máj/tüdő/zúza
  • 2 ek Vénusz étolaj
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • fél zellergumó
  • 150 g csiperke gomba
  • 150 g rizs
  • petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Tegyük a libacombokat tepsibe. Sózzuk, borsozzuk, majd dobjunk mellé a babérlevelet és a fokhagymát héjastól. Öntsük fel száraz fehérborral, fedjük be alaposan alufóliával, majd tegyük az előmelegített sütőbe 2 órára. Másfél óra elteltével tegyük a libacombok mellé a belsőségeket is, és fólia nélkül tegyük vissza a sütőbe a maradék 30 percre, hogy lepiruljon a liba bőre.
  3. Magas falú nagy fazékban hevítsünk egy kanálnyi Vénusz étolajat. Fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a megpucolt és felkarikázott sárgarépát, fehérrépát és zellert. 5-6 perc pirítás után keverjük hozzá a megtisztított gombát, majd végül a rizst is. Hagyjuk kicsit üvegesedni a rizst, majd öntsük fel dupla mennyiségű vízzel, és gyakran kavarva 20 perc alatt főzzük puhára. Sózzuk ízlés szerint!
  4. Szedjük le a libahúst a csontokról, majd a belsőségekkel és a fokhagymával együtt keverjük a kásához. Pár kanálnyi zsírt is merjünk mellé!
  5. A libahússal együtt főzzük készre a kását. Tálaljuk forrón, friss petrezselyemmel.

Elkészítési tipp

Liba belsőség helyett használhatunk egyéb szárnyast is, és libacombok helyett készíthetjük akár egész libából a kását.


Akkor jó a kása, ha inkább kicsit pergősebb, mint rizottószerűen folyós.

Akármilyen (ehető!) erdei gombát használhatunk a kásához.

Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

665 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

"Ezt a kását nem hagyjuk kihűlni" ludaskása

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Tegyük a libacombokat tepsibe. Sózzuk, borsozzuk, majd dobjunk mellé a babérlevelet és a fokhagymát héjastól. Öntsük fel száraz fehérborral, fedjük be alaposan alufóliával, majd tegyük az előmelegített sütőbe 2 órára. Másfél óra elteltével tegyük a libacombok mellé a belsőségeket is, és fólia nélkül tegyük vissza a sütőbe a maradék 30 percre, hogy lepiruljon a liba bőre.
  3. Magas falú nagy fazékban hevítsünk egy kanálnyi Vénusz étolajat. Fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a megpucolt és felkarikázott sárgarépát, fehérrépát és zellert. 5-6 perc pirítás után keverjük hozzá a megtisztított gombát, majd végül a rizst is. Hagyjuk kicsit üvegesedni a rizst, majd öntsük fel dupla mennyiségű vízzel, és gyakran kavarva 20 perc alatt főzzük puhára. Sózzuk ízlés szerint!
  4. Szedjük le a libahúst a csontokról, majd a belsőségekkel és a fokhagymával együtt keverjük a kásához. Pár kanálnyi zsírt is merjünk mellé!
  5. A libahússal együtt főzzük készre a kását. Tálaljuk forrón, friss petrezselyemmel.

Elkészítési tipp

Liba belsőség helyett használhatunk egyéb szárnyast is, és libacombok helyett készíthetjük akár egész libából a kását.


Akkor jó a kása, ha inkább kicsit pergősebb, mint rizottószerűen folyós.

Akármilyen (ehető!) erdei gombát használhatunk a kásához.