"Ezt a kását nem hagyjuk kihűlni" ludaskása

Nem csak a karácsonyt lehet várni, hanem a Márton-napot is. Miért? Az olyan finom ételekért, mint amilyen ez a ludaskása! Évről évre a kedvencünk.

Elő- és elkészítési idő

2 óra

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 főre

Kalória

~ 480 Kcal

Allergének

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 4 libacomb
  • 3-4 babérlevél
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 10 dkg pecsenye szárnyas máj/tüdő/zúza
  • 2 ek Vénusz étolaj
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • fél zellergumó
  • 150 g csiperke gomba
  • 150 g rizs
  • petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Tegyük a libacombokat tepsibe. Sózzuk, borsozzuk, majd dobjunk mellé a babérlevelet és a fokhagymát héjastól. Öntsük fel száraz fehérborral, fedjük be alaposan alufóliával, majd tegyük az előmelegített sütőbe 2 órára. Másfél óra elteltével tegyük a libacombok mellé a belsőségeket is, és fólia nélkül tegyük vissza a sütőbe a maradék 30 percre, hogy lepiruljon a liba bőre.
  3. Magas falú nagy fazékban hevítsünk egy kanálnyi Vénusz étolajat. Fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a megpucolt és felkarikázott sárgarépát, fehérrépát és zellert. 5-6 perc pirítás után keverjük hozzá a megtisztított gombát, majd végül a rizst is. Hagyjuk kicsit üvegesedni a rizst, majd öntsük fel dupla mennyiségű vízzel, és gyakran kavarva 20 perc alatt főzzük puhára. Sózzuk ízlés szerint!
  4. Szedjük le a libahúst a csontokról, majd a belsőségekkel és a fokhagymával együtt keverjük a kásához. Pár kanálnyi zsírt is merjünk mellé!
  5. A libahússal együtt főzzük készre a kását. Tálaljuk forrón, friss petrezselyemmel.

Elkészítési tipp

Liba belsőség helyett használhatunk egyéb szárnyast is, és libacombok helyett készíthetjük akár egész libából a kását.


Akkor jó a kása, ha inkább kicsit pergősebb, mint rizottószerűen folyós.

Akármilyen (ehető!) erdei gombát használhatunk a kásához.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

"Ezt a kását nem hagyjuk kihűlni" ludaskása

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Tegyük a libacombokat tepsibe. Sózzuk, borsozzuk, majd dobjunk mellé a babérlevelet és a fokhagymát héjastól. Öntsük fel száraz fehérborral, fedjük be alaposan alufóliával, majd tegyük az előmelegített sütőbe 2 órára. Másfél óra elteltével tegyük a libacombok mellé a belsőségeket is, és fólia nélkül tegyük vissza a sütőbe a maradék 30 percre, hogy lepiruljon a liba bőre.
  3. Magas falú nagy fazékban hevítsünk egy kanálnyi Vénusz étolajat. Fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a megpucolt és felkarikázott sárgarépát, fehérrépát és zellert. 5-6 perc pirítás után keverjük hozzá a megtisztított gombát, majd végül a rizst is. Hagyjuk kicsit üvegesedni a rizst, majd öntsük fel dupla mennyiségű vízzel, és gyakran kavarva 20 perc alatt főzzük puhára. Sózzuk ízlés szerint!
  4. Szedjük le a libahúst a csontokról, majd a belsőségekkel és a fokhagymával együtt keverjük a kásához. Pár kanálnyi zsírt is merjünk mellé!
  5. A libahússal együtt főzzük készre a kását. Tálaljuk forrón, friss petrezselyemmel.

Elkészítési tipp

Liba belsőség helyett használhatunk egyéb szárnyast is, és libacombok helyett készíthetjük akár egész libából a kását.


Akkor jó a kása, ha inkább kicsit pergősebb, mint rizottószerűen folyós.

Akármilyen (ehető!) erdei gombát használhatunk a kásához.