„Ebből ünnepi hagyomány lesz” gnocchi vaddisznóraguval

A piacokon szerencsére télen sokféle vadhúst kapni: mi most egy vaddisznót választottunk, amiből isteni ragu készült, hozzá házi gnocchival. Remek választás az ünnepi asztalra!

Elő- és elkészítési idő

2 óra

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 főre

Kalória

~ 450 Kcal

Allergének

Glutén

Mustár

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 80 dkg vaddisznócomb
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 közepes fej hagyma
  • 3 ek Vénusz 100% első préselésű napraforgó-étolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek mustár
  • 2 dl vörösbor
  • 6 babérlevél
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 2 sárgarépa
  • 6-8 szem borókabogyó
  • 100 g erdei gomba
  • friss zsálya
  • só, bors
  • 50 dkg krumpli
  • 2 tojás sárgája
  • 200 g liszt

Elkészítés

  1. Magas falú, nagy edényben hevítsünk Vénusz étolajat. Pirítsuk le benne 4-5 perc alatt a 6-8 centis kockákra vágott vaddisznócombot és az apróra vágott kolozsvári szalonnát, majd adjuk hozzá a felaprított hagymát és a fokhagymát. Időnként átkavarva süssük pár percig.
  2. Adjuk hozzá a húshoz a mustárt, a vörösbort, a borókabogyót, a babérlevelet, a megtisztított petrezselyemgyökeret és répát egészben, majd fedjük le és közepes lángon főzzük 90 percen keresztül, vagy amíg teljesen megpuhul a hús. Végül adjuk a raguhoz a megtisztított, feldarabolt erdei gombát, és további 10-15 perc alatt főzzük készre.
  3. Ha elpárologna a folyadék, mindig pótoljuk vízzel: fontos, hogy bőséges, híg szaftja legyen a ragunak! Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  4. Közben bőséges mennyiségű sózott vízben főzzük puhára a krumplit, majd szűrjük és csepegtessük le. Krumplinyomóval törjük össze teljesen, majd forgassuk össze a tojássárgájával és a liszttel. Sózzuk meg és gyúrjunk puha, ragadós tésztát belőle.
  5. Belisztezett felületen sodorjunk a tésztából 1-2 centis átmérőjű rudakat, majd szeljük 3-4 centis darabokra. Fogjunk egy villát, és a hátoldalával nyomjunk mintát a felszeletelt gnocchikba 2 oldalról. A villa hátoldalán görgessük meg a darabkákat, hogy érdes mintát kapjunk. Tegyük hűtőszekrénybe felhasználásig a gnocchit!
  6. Ha elkészült a ragu, forraljunk újra bőséges mennyiségű vizet, sózzuk, majd szórjuk a lobogó vízbe a gnocchikat. Ha feljöttek a víz színére, főzzük további 2 percig, majd szűrjük és csepegtessük le a tésztát.
  7. Tálaljuk azonnal a forró vaddisznóraguval!

Elkészítési tipp

Ne főzzük ki az összes gnocchit egyszerre, mert össze fognak tapadni.

Fagyasztóban hónapokig tárolhatjuk a házi gnocchit!

Készítsük vizes kézzel a gnocchikat.

Használhatjuk más részét is a vaddisznónak, a comb viszonylag hamar meg fog puhulni.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

891 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

„Ebből ünnepi hagyomány lesz” gnocchi vaddisznóraguval

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Magas falú, nagy edényben hevítsünk Vénusz étolajat. Pirítsuk le benne 4-5 perc alatt a 6-8 centis kockákra vágott vaddisznócombot és az apróra vágott kolozsvári szalonnát, majd adjuk hozzá a felaprított hagymát és a fokhagymát. Időnként átkavarva süssük pár percig.
  2. Adjuk hozzá a húshoz a mustárt, a vörösbort, a borókabogyót, a babérlevelet, a megtisztított petrezselyemgyökeret és répát egészben, majd fedjük le és közepes lángon főzzük 90 percen keresztül, vagy amíg teljesen megpuhul a hús. Végül adjuk a raguhoz a megtisztított, feldarabolt erdei gombát, és további 10-15 perc alatt főzzük készre.
  3. Ha elpárologna a folyadék, mindig pótoljuk vízzel: fontos, hogy bőséges, híg szaftja legyen a ragunak! Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  4. Közben bőséges mennyiségű sózott vízben főzzük puhára a krumplit, majd szűrjük és csepegtessük le. Krumplinyomóval törjük össze teljesen, majd forgassuk össze a tojássárgájával és a liszttel. Sózzuk meg és gyúrjunk puha, ragadós tésztát belőle.
  5. Belisztezett felületen sodorjunk a tésztából 1-2 centis átmérőjű rudakat, majd szeljük 3-4 centis darabokra. Fogjunk egy villát, és a hátoldalával nyomjunk mintát a felszeletelt gnocchikba 2 oldalról. A villa hátoldalán görgessük meg a darabkákat, hogy érdes mintát kapjunk. Tegyük hűtőszekrénybe felhasználásig a gnocchit!
  6. Ha elkészült a ragu, forraljunk újra bőséges mennyiségű vizet, sózzuk, majd szórjuk a lobogó vízbe a gnocchikat. Ha feljöttek a víz színére, főzzük további 2 percig, majd szűrjük és csepegtessük le a tésztát.
  7. Tálaljuk azonnal a forró vaddisznóraguval!

Elkészítési tipp

Ne főzzük ki az összes gnocchit egyszerre, mert össze fognak tapadni.

Fagyasztóban hónapokig tárolhatjuk a házi gnocchit!

Készítsük vizes kézzel a gnocchikat.

Használhatjuk más részét is a vaddisznónak, a comb viszonylag hamar meg fog puhulni.