„Ebből ünnepi hagyomány lesz” gnocchi vaddisznóraguval

A piacokon szerencsére télen sokféle vadhúst kapni: mi most egy vaddisznót választottunk, amiből isteni ragu készült, hozzá házi gnocchival. Remek választás az ünnepi asztalra!

Elő- és elkészítési idő

2 óra

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 főre

Kalória

~ 450 Kcal

Allergének

Glutén

Mustár

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 80 dkg vaddisznócomb
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 közepes fej hagyma
  • 3 ek Vénusz étolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek mustár
  • 2 dl vörösbor
  • 6 babérlevél
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 2 sárgarépa
  • 6-8 szem borókabogyó
  • 100 g erdei gomba
  • friss zsálya
  • só, bors
  • 50 dkg krumpli
  • 2 tojás sárgája
  • 200 g liszt

Elkészítés

  1. Magas falú, nagy edényben hevítsünk Vénusz étolajat. Pirítsuk le benne 4-5 perc alatt a 6-8 centis kockákra vágott vaddisznócombot és az apróra vágott kolozsvári szalonnát, majd adjuk hozzá a felaprított hagymát és a fokhagymát. Időnként átkavarva süssük pár percig.
  2. Adjuk hozzá a húshoz a mustárt, a vörösbort, a borókabogyót, a babérlevelet, a megtisztított petrezselyemgyökeret és répát egészben, majd fedjük le és közepes lángon főzzük 90 percen keresztül, vagy amíg teljesen megpuhul a hús. Végül adjuk a raguhoz a megtisztított, feldarabolt erdei gombát, és további 10-15 perc alatt főzzük készre.
  3. Ha elpárologna a folyadék, mindig pótoljuk vízzel: fontos, hogy bőséges, híg szaftja legyen a ragunak! Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  4. Közben bőséges mennyiségű sózott vízben főzzük puhára a krumplit, majd szűrjük és csepegtessük le. Krumplinyomóval törjük össze teljesen, majd forgassuk össze a tojássárgájával és a liszttel. Sózzuk meg és gyúrjunk puha, ragadós tésztát belőle.
  5. Belisztezett felületen sodorjunk a tésztából 1-2 centis átmérőjű rudakat, majd szeljük 3-4 centis darabokra. Fogjunk egy villát, és a hátoldalával nyomjunk mintát a felszeletelt gnocchikba 2 oldalról. A villa hátoldalán görgessük meg a darabkákat, hogy érdes mintát kapjunk. Tegyük hűtőszekrénybe felhasználásig a gnocchit!
  6. Ha elkészült a ragu, forraljunk újra bőséges mennyiségű vizet, sózzuk, majd szórjuk a lobogó vízbe a gnocchikat. Ha feljöttek a víz színére, főzzük további 2 percig, majd szűrjük és csepegtessük le a tésztát.
  7. Tálaljuk azonnal a forró vaddisznóraguval!

Elkészítési tipp

Ne főzzük ki az összes gnocchit egyszerre, mert össze fognak tapadni.

Fagyasztóban hónapokig tárolhatjuk a házi gnocchit!

Készítsük vizes kézzel a gnocchikat.

Használhatjuk más részét is a vaddisznónak, a comb viszonylag hamar meg fog puhulni.

Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

683 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

„Ebből ünnepi hagyomány lesz” gnocchi vaddisznóraguval

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Magas falú, nagy edényben hevítsünk Vénusz étolajat. Pirítsuk le benne 4-5 perc alatt a 6-8 centis kockákra vágott vaddisznócombot és az apróra vágott kolozsvári szalonnát, majd adjuk hozzá a felaprított hagymát és a fokhagymát. Időnként átkavarva süssük pár percig.
  2. Adjuk hozzá a húshoz a mustárt, a vörösbort, a borókabogyót, a babérlevelet, a megtisztított petrezselyemgyökeret és répát egészben, majd fedjük le és közepes lángon főzzük 90 percen keresztül, vagy amíg teljesen megpuhul a hús. Végül adjuk a raguhoz a megtisztított, feldarabolt erdei gombát, és további 10-15 perc alatt főzzük készre.
  3. Ha elpárologna a folyadék, mindig pótoljuk vízzel: fontos, hogy bőséges, híg szaftja legyen a ragunak! Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  4. Közben bőséges mennyiségű sózott vízben főzzük puhára a krumplit, majd szűrjük és csepegtessük le. Krumplinyomóval törjük össze teljesen, majd forgassuk össze a tojássárgájával és a liszttel. Sózzuk meg és gyúrjunk puha, ragadós tésztát belőle.
  5. Belisztezett felületen sodorjunk a tésztából 1-2 centis átmérőjű rudakat, majd szeljük 3-4 centis darabokra. Fogjunk egy villát, és a hátoldalával nyomjunk mintát a felszeletelt gnocchikba 2 oldalról. A villa hátoldalán görgessük meg a darabkákat, hogy érdes mintát kapjunk. Tegyük hűtőszekrénybe felhasználásig a gnocchit!
  6. Ha elkészült a ragu, forraljunk újra bőséges mennyiségű vizet, sózzuk, majd szórjuk a lobogó vízbe a gnocchikat. Ha feljöttek a víz színére, főzzük további 2 percig, majd szűrjük és csepegtessük le a tésztát.
  7. Tálaljuk azonnal a forró vaddisznóraguval!

Elkészítési tipp

Ne főzzük ki az összes gnocchit egyszerre, mert össze fognak tapadni.

Fagyasztóban hónapokig tárolhatjuk a házi gnocchit!

Készítsük vizes kézzel a gnocchikat.

Használhatjuk más részét is a vaddisznónak, a comb viszonylag hamar meg fog puhulni.