Káposztás kenyérleves sajttal

Van ahol a leveseket sűrűbben készítik: az olaszoknál például igen gyakori, hogy a régi, száraz kenyerekből készítik. A folyadékot ilyenkor beszívják a pirított kenyérkockák, és egy mennyei, szaftos egytálétel kerekedik a hozzávalókból.

Elő- és elkészítési idő

40 + 30 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 főre

Kalória

~ 520 Kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 15 dkg száraz pékáru
  • fél kelkáposzta
  • 2 közepes fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk őrölt oregánó
  • fél kk őrölt szerecsendió
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 2 babérlevél
  • 2 ek Vénusz étolaj
  • ~ 2 l víz / zöldségalaplé
  • só, bors
  • 100 g sajt (cheddar vagy hasonló)
  • friss petrezselyem

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
  2. Hőálló leveses tálban hevítsünk Vénusz étolajat, majd pirítsuk le benne a felaprított kolozsvári szalonnát. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, majd a vékony csíkokra szelt kelkáposztát is.
  3. Hagyjuk összeesni a zöldségeket pár perc alatt, majd öntsük fel a fehérborral és forraljuk fel az egészet. Hintsük meg a fűszerekkel, helyezzük bele a babérleveleket, majd öntsük fel kb. 2 liternyi forró vízzel / zöldségalaplével. Forraljuk fel újra!
  4. Közben nagy teflonserpenyőben kevés étolajon pirítsuk meg a kockára vágott, szikkadt pékárut.
  5. Tegyük a leves tetejére a pirított kenyérkockát, majd szórjuk meg alaposan a lereszelt sajttal. Sózzuk ízlés szerint, és helyezzük az előmelegített sütőbe!
  6. 20-30 perc sütés után, vagy ahogy aranybarnára pirult, ki is vehetjük a sütőből: elkészült!
  7. Tálaljuk forrón!

Elkészítési tipp

Hagyjuk el nyugodtan a kolozsvári szalonnát, ha nem akarunk húst enni. Ilyenkor célszerű füstölt sajtot használni.

Akkor jó, ha ropogós aranybarna sajt van a leves tetején, de természetesen elkészíthetjük sütés nélkül is.

Nagyon finom pirított egész köménnyel is!

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

716 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Káposztás kenyérleves sajttal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
  2. Hőálló leveses tálban hevítsünk Vénusz étolajat, majd pirítsuk le benne a felaprított kolozsvári szalonnát. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, majd a vékony csíkokra szelt kelkáposztát is.
  3. Hagyjuk összeesni a zöldségeket pár perc alatt, majd öntsük fel a fehérborral és forraljuk fel az egészet. Hintsük meg a fűszerekkel, helyezzük bele a babérleveleket, majd öntsük fel kb. 2 liternyi forró vízzel / zöldségalaplével. Forraljuk fel újra!
  4. Közben nagy teflonserpenyőben kevés étolajon pirítsuk meg a kockára vágott, szikkadt pékárut.
  5. Tegyük a leves tetejére a pirított kenyérkockát, majd szórjuk meg alaposan a lereszelt sajttal. Sózzuk ízlés szerint, és helyezzük az előmelegített sütőbe!
  6. 20-30 perc sütés után, vagy ahogy aranybarnára pirult, ki is vehetjük a sütőből: elkészült!
  7. Tálaljuk forrón!

Elkészítési tipp

Hagyjuk el nyugodtan a kolozsvári szalonnát, ha nem akarunk húst enni. Ilyenkor célszerű füstölt sajtot használni.

Akkor jó, ha ropogós aranybarna sajt van a leves tetején, de természetesen elkészíthetjük sütés nélkül is.

Nagyon finom pirított egész köménnyel is!