Káposztás kenyérleves sajttal

Van ahol a leveseket sűrűbben készítik: az olaszoknál például igen gyakori, hogy a régi, száraz kenyerekből készítik. A folyadékot ilyenkor beszívják a pirított kenyérkockák, és egy mennyei, szaftos egytálétel kerekedik a hozzávalókból.

Elő- és elkészítési idő

40 + 30 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 főre

Kalória

~ 520 Kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 15 dkg száraz pékáru
  • fél kelkáposzta
  • 2 közepes fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk őrölt oregánó
  • fél kk őrölt szerecsendió
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 2 babérlevél
  • 2 ek Vénusz étolaj
  • ~ 2 l víz / zöldségalaplé
  • só, bors
  • 100 g sajt (cheddar vagy hasonló)
  • friss petrezselyem

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
  2. Hőálló leveses tálban hevítsünk Vénusz étolajat, majd pirítsuk le benne a felaprított kolozsvári szalonnát. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, majd a vékony csíkokra szelt kelkáposztát is.
  3. Hagyjuk összeesni a zöldségeket pár perc alatt, majd öntsük fel a fehérborral és forraljuk fel az egészet. Hintsük meg a fűszerekkel, helyezzük bele a babérleveleket, majd öntsük fel kb. 2 liternyi forró vízzel / zöldségalaplével. Forraljuk fel újra!
  4. Közben nagy teflonserpenyőben kevés étolajon pirítsuk meg a kockára vágott, szikkadt pékárut.
  5. Tegyük a leves tetejére a pirított kenyérkockát, majd szórjuk meg alaposan a lereszelt sajttal. Sózzuk ízlés szerint, és helyezzük az előmelegített sütőbe!
  6. 20-30 perc sütés után, vagy ahogy aranybarnára pirult, ki is vehetjük a sütőből: elkészült!
  7. Tálaljuk forrón!

Elkészítési tipp

Hagyjuk el nyugodtan a kolozsvári szalonnát, ha nem akarunk húst enni. Ilyenkor célszerű füstölt sajtot használni.

Akkor jó, ha ropogós aranybarna sajt van a leves tetején, de természetesen elkészíthetjük sütés nélkül is.

Nagyon finom pirított egész köménnyel is!

Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

701 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Káposztás kenyérleves sajttal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
  2. Hőálló leveses tálban hevítsünk Vénusz étolajat, majd pirítsuk le benne a felaprított kolozsvári szalonnát. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, majd a vékony csíkokra szelt kelkáposztát is.
  3. Hagyjuk összeesni a zöldségeket pár perc alatt, majd öntsük fel a fehérborral és forraljuk fel az egészet. Hintsük meg a fűszerekkel, helyezzük bele a babérleveleket, majd öntsük fel kb. 2 liternyi forró vízzel / zöldségalaplével. Forraljuk fel újra!
  4. Közben nagy teflonserpenyőben kevés étolajon pirítsuk meg a kockára vágott, szikkadt pékárut.
  5. Tegyük a leves tetejére a pirított kenyérkockát, majd szórjuk meg alaposan a lereszelt sajttal. Sózzuk ízlés szerint, és helyezzük az előmelegített sütőbe!
  6. 20-30 perc sütés után, vagy ahogy aranybarnára pirult, ki is vehetjük a sütőből: elkészült!
  7. Tálaljuk forrón!

Elkészítési tipp

Hagyjuk el nyugodtan a kolozsvári szalonnát, ha nem akarunk húst enni. Ilyenkor célszerű füstölt sajtot használni.

Akkor jó, ha ropogós aranybarna sajt van a leves tetején, de természetesen elkészíthetjük sütés nélkül is.

Nagyon finom pirított egész köménnyel is!