Húsvéti babka

Kakaós, csokis, és édesen ragadós. A babkára nem lehet mást mondani, mint hogy megkoronázza a reggelit.

Elő- és elkészítési idő

12 óra + 2 óra + 30 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~ 550 Kcal

Allergének

Diófélék

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A tésztához:

A töltelékhez:

Az öntethez:

  • 100 g cukor
  • 1,5 dl víz
  • 2 ek méz

Elkészítés

  1. Futtassuk fel az elmorzsolt élesztőt langyos, cukrozott tejben 10 perc alatt.
  2. Konyhai robotgéppel dolgozzuk össze a Vénusz Sütőmargarint a tojással és a mézzel. Öntsük hozzá az élesztős tejet, a csipetnyi sót, majd szitáljuk bele a lisztet. Gyúrjunk lágy tésztát belőle 7-8 perc alatt.
  3. Ha elkészült a tészta, tegyük nagy keverőedénybe, fedjük le légmentesen (például folpackkal) a tetejét és tegyük a hűtőszekrénybe 6-10 órára vagy egy éjszakára.
  4. A töltelékhez főzzük fel a cukrot a Vénusz Sütőmargarinnal, az étcsokival, a kakaóporral és a fahéjjal. Forgassuk hozzá az összemorzsolt dió felét, és hagyjuk hűlni kicsit.
  5. Enyhén belisztezett felületen nyújtsuk 5-7 mm vastagra és négyzet alakúra a hideg tésztát. Próbáljuk szabályosra nyújtani!
  6. Kenjük be egyenletesen a tésztát a diós csokiszósszal, majd óvatosan csavarjuk fel.
  7. Vágjuk hosszában ketté a tésztatekercset, majd a két szárát fonjuk össze. Helyezzük a fonott kalácsot sütőpapírral bélelt hosszúkás, magas tepsibe. Fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen további másfél-két órát, amíg minimum a duplájára dagad.
  8. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  9. Helyezzük a babkát az előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e!
  10. Főzzünk a vízből, cukorból és a mézből 15 perc alatt szirupot, majd locsoljuk le vele a sütőből frissen kivett babkát!
  11. Tálaljuk szeletelve.

Elkészítési tipp

A csokiszószt addig főzzük, amíg elolvad a cukor!

Fogyasztásig hagyjuk teljesen kihűlni a babkát.

Akár 3-4 napig is puha marad!

Vénusz Sütőmargarin

A hűtőből kivéve is könnyen eldolgozható

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

705 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Húsvéti babka

Hozzávalók

A tésztához:

A töltelékhez:

Az öntethez:

Elkészítés

  1. Futtassuk fel az elmorzsolt élesztőt langyos, cukrozott tejben 10 perc alatt.
  2. Konyhai robotgéppel dolgozzuk össze a Vénusz Sütőmargarint a tojással és a mézzel. Öntsük hozzá az élesztős tejet, a csipetnyi sót, majd szitáljuk bele a lisztet. Gyúrjunk lágy tésztát belőle 7-8 perc alatt.
  3. Ha elkészült a tészta, tegyük nagy keverőedénybe, fedjük le légmentesen (például folpackkal) a tetejét és tegyük a hűtőszekrénybe 6-10 órára vagy egy éjszakára.
  4. A töltelékhez főzzük fel a cukrot a Vénusz Sütőmargarinnal, az étcsokival, a kakaóporral és a fahéjjal. Forgassuk hozzá az összemorzsolt dió felét, és hagyjuk hűlni kicsit.
  5. Enyhén belisztezett felületen nyújtsuk 5-7 mm vastagra és négyzet alakúra a hideg tésztát. Próbáljuk szabályosra nyújtani!
  6. Kenjük be egyenletesen a tésztát a diós csokiszósszal, majd óvatosan csavarjuk fel.
  7. Vágjuk hosszában ketté a tésztatekercset, majd a két szárát fonjuk össze. Helyezzük a fonott kalácsot sütőpapírral bélelt hosszúkás, magas tepsibe. Fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen további másfél-két órát, amíg minimum a duplájára dagad.
  8. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  9. Helyezzük a babkát az előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e!
  10. Főzzünk a vízből, cukorból és a mézből 15 perc alatt szirupot, majd locsoljuk le vele a sütőből frissen kivett babkát!
  11. Tálaljuk szeletelve.

Elkészítési tipp

A csokiszószt addig főzzük, amíg elolvad a cukor!

Fogyasztásig hagyjuk teljesen kihűlni a babkát.

Akár 3-4 napig is puha marad!