Szőlős pite

Használjuk ki a szüreti szezont, és készítsük el ezt a csoda pitét a családnak. Biztos siker lesz! 

Elő- és elkészítési idő

60 + 70 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

12 szelet

Allergének

Glutén

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 120 g cukor
  • 1 kg fekete szőlő
  • 60 g keményítő
  • 1 tojássárgája
  • 2-3 ek kristálycukor

Elkészítés

  1. Keverjük össze a liszttel a sót, majd gyorsan gyúrjuk hozzá a Vénusz Sütőmargarint. Figyeljünk oda, hogy ne dolgozzuk túl! Ha túl száraz lenne a tészta, kanálnyi vizekkel javítsunk rajta, majd gyúrjuk tovább. Ha elkészült, vágjuk ketté, majd befóliázva tegyük hűtőszekrénybe 1 órára.
  2. Mossuk meg a szőlőt, majd vágjuk ketté a szemeket és szedjük ki a magjait. Helyezzük magas falú edénybe, kicsit préseljük össze, majd közepes lángon sűrítsük a felére 60 perc alatt. 
  3. Keverjük a cukrot besűrített szőlőhöz, majd a keményítőt is.
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  5. Nyújtsuk ki az egyik tésztát 3-4 mm vékonyra, majd helyezzük Vénusz Sütőmargarinnal finoman kikent pités tálba. 
  6. Hintsük be egy kanálnyi keményítővel a tészta tetejét majd öntsük rá a szőlőszószt.
  7. Nyújtsuk ki a másik tésztát is, majd kedvünk szerinti mintát vágjunk bele - akár csíkokat is lehet derelyevágóval, a fonott mintához, akár egyben is rátehetjük a másik tésztát, aztán utólag lyukasztjuk ki - vagy akár leveleket is vághatunk, és díszíthetjük azzal a pite tetejét.
  8. Hajtogassuk fel az alsó pitetésztát is, hogy egyenletesen körben lezárjuk a pitét.
  9. Ha elkészült a kívánt minta, kevés vízzel kikevert tojássárgájával kenjük meg, majd hintsük meg kristálycukorral.
  10. Tegyük az előmelegített sütő alsó harmadába, és 50 perc alatt süssük készre.
  11. Mielőtt tálalnánk, hagyjuk teljesen kihűlni!

Elkészítési tipp

Készítsünk nagyobb adagot a szőlőlekvárból mielőtt keményítőt keverünk hozzá. Nagyon finom, és hetekig eláll a hűtőben.

Ne használjunk légkeverést sütés közben!

Ha sütés közben túlságosan gyorsan pirulna a pite teteje, fedjük be kör alakúra vágott sütőpapírral!

Vénusz Natúr Sütőmargarin

A Vénusz margarinokhoz a repce legjavát használjuk fel. A magokból először fizikai úton első préselésű repceolajat nyerünk ki, amit finomítunk, majd más növényi olajokkal gazdagítunk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

716 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Szőlős pite

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Keverjük össze a liszttel a sót, majd gyorsan gyúrjuk hozzá a Vénusz Sütőmargarint. Figyeljünk oda, hogy ne dolgozzuk túl! Ha túl száraz lenne a tészta, kanálnyi vizekkel javítsunk rajta, majd gyúrjuk tovább. Ha elkészült, vágjuk ketté, majd befóliázva tegyük hűtőszekrénybe 1 órára.
  2. Mossuk meg a szőlőt, majd vágjuk ketté a szemeket és szedjük ki a magjait. Helyezzük magas falú edénybe, kicsit préseljük össze, majd közepes lángon sűrítsük a felére 60 perc alatt. 
  3. Keverjük a cukrot besűrített szőlőhöz, majd a keményítőt is.
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  5. Nyújtsuk ki az egyik tésztát 3-4 mm vékonyra, majd helyezzük Vénusz Sütőmargarinnal finoman kikent pités tálba. 
  6. Hintsük be egy kanálnyi keményítővel a tészta tetejét majd öntsük rá a szőlőszószt.
  7. Nyújtsuk ki a másik tésztát is, majd kedvünk szerinti mintát vágjunk bele - akár csíkokat is lehet derelyevágóval, a fonott mintához, akár egyben is rátehetjük a másik tésztát, aztán utólag lyukasztjuk ki - vagy akár leveleket is vághatunk, és díszíthetjük azzal a pite tetejét.
  8. Hajtogassuk fel az alsó pitetésztát is, hogy egyenletesen körben lezárjuk a pitét.
  9. Ha elkészült a kívánt minta, kevés vízzel kikevert tojássárgájával kenjük meg, majd hintsük meg kristálycukorral.
  10. Tegyük az előmelegített sütő alsó harmadába, és 50 perc alatt süssük készre.
  11. Mielőtt tálalnánk, hagyjuk teljesen kihűlni!

Elkészítési tipp

Készítsünk nagyobb adagot a szőlőlekvárból mielőtt keményítőt keverünk hozzá. Nagyon finom, és hetekig eláll a hűtőben.

Ne használjunk légkeverést sütés közben!

Ha sütés közben túlságosan gyorsan pirulna a pite teteje, fedjük be kör alakúra vágott sütőpapírral!