Egészben sült marharostélyos zellerpürével és vörösáfonya szósszal

Ezzel a finom marhasülttel az egész család jól lakhat, amihez köretként zellerpürét és áfonya szószt ajánlunk.

Elő- és elkészítési idő

60 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 fő

Allergének

Mustár

Tej és tejszármazékok

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A zellerpüréhez:

  • 2 nagyobb zeller (1,6kg)
  • 3 nagyobb krumpli
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 ek mustár

A garnélához:

Az áfonya szószhoz:

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a bélszínt a hártyától. Finoman sózzuk-borsozzuk, majd tegyük a hűtőszekrénybe, hogy egy kicsit szikkadjon. 
  2. Magas falú fazékban, kevés Vénusz étolajon fonnyasszuk meg a vékonyra szelt lilahagymát. Ha elkezd karamellizálódni, adjuk hozzá a vörösáfonyát és a csillagánizst, majd pirítsuk tovább 5-8 percig. Öntsük fel a vörösborral, majd 2-3 dl vízzel, és közepes lángon, néha átkeverve főzzük 60 percig. Vegyük ki a csillagánizst, majd botmixerrel keverjük selymesre a szószt. Ha túl sűrű, öntsünk hozzá még egy kis vizet !
  3. Pucoljuk meg a krumplit, majd a zellert és vágjuk mindkettőt 3-4 centis kockákra. A fokhagymát pucoljuk meg, de hagyjuk egészben. Főzzük bőséges mennyiségű sós vízben mindet puhára kb. 30-40 perc alatt. Ha megpuhultak, szűrjük és csepegtessük le. Forraljuk fel a tejszínt, majd öntsük a még forró zellerre és krumplira, adjuk hozzá a mustárt, majd botmixerrel vagy krumplinyomóval pürésítsük össze őket. Sózzuk ízlés szerint!
  4. Melegítsük elő a sütőt 120 fokra. Tegyük tepsire a húst és finoman olajozzuk be. Ha van maghőmérőnk, akkor szúrjuk a közepébe. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 60 percig, vagy amíg a maghőmérő eléri az 56 fokot. 
  5. Vegyük ki a húst a sütőből, és pihentessük vágódeszkán 10 percig.
  6. Nagy teflonserpenyőben hevítsünk 3-4 evőkanálnyi Vénusz étolajat a legnagyobb lángon. Ha már nagyon forró, helyezzük bele a bélszínt egészben, majd 5-8 perc alatt, percenként forgatva süssünk neki körbe kérget. Sütés közben kanállal locsolgassuk a tetejét is a forró olajjal! 
  7. Végül tegyük újra vágódeszkára a húst, majd további 10 perc pihenő után szeleteljük fel.
  8. Tálaljuk a forró zellerpürével, vörösáfonya szósszal és friss snidlinggel az ételt!

Elkészítési tipp

Sütés előtt pihentessük szobahőmérsékleten a bélszínt, hogy ne hidegen kezdjük el sütni.

Ha teljesen átsütve szeretnénk a bélszínt, akkor süssük tovább a serpenyőben!

Helyezzünk a bélszín mellé lilahagymát, fokhagymát a sütéshez.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

725 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Egészben sült marharostélyos zellerpürével és vörösáfonya szósszal

Hozzávalók

A zellerpüréhez:

A garnélához:

Az áfonya szószhoz:

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a bélszínt a hártyától. Finoman sózzuk-borsozzuk, majd tegyük a hűtőszekrénybe, hogy egy kicsit szikkadjon. 
  2. Magas falú fazékban, kevés Vénusz étolajon fonnyasszuk meg a vékonyra szelt lilahagymát. Ha elkezd karamellizálódni, adjuk hozzá a vörösáfonyát és a csillagánizst, majd pirítsuk tovább 5-8 percig. Öntsük fel a vörösborral, majd 2-3 dl vízzel, és közepes lángon, néha átkeverve főzzük 60 percig. Vegyük ki a csillagánizst, majd botmixerrel keverjük selymesre a szószt. Ha túl sűrű, öntsünk hozzá még egy kis vizet !
  3. Pucoljuk meg a krumplit, majd a zellert és vágjuk mindkettőt 3-4 centis kockákra. A fokhagymát pucoljuk meg, de hagyjuk egészben. Főzzük bőséges mennyiségű sós vízben mindet puhára kb. 30-40 perc alatt. Ha megpuhultak, szűrjük és csepegtessük le. Forraljuk fel a tejszínt, majd öntsük a még forró zellerre és krumplira, adjuk hozzá a mustárt, majd botmixerrel vagy krumplinyomóval pürésítsük össze őket. Sózzuk ízlés szerint!
  4. Melegítsük elő a sütőt 120 fokra. Tegyük tepsire a húst és finoman olajozzuk be. Ha van maghőmérőnk, akkor szúrjuk a közepébe. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 60 percig, vagy amíg a maghőmérő eléri az 56 fokot. 
  5. Vegyük ki a húst a sütőből, és pihentessük vágódeszkán 10 percig.
  6. Nagy teflonserpenyőben hevítsünk 3-4 evőkanálnyi Vénusz étolajat a legnagyobb lángon. Ha már nagyon forró, helyezzük bele a bélszínt egészben, majd 5-8 perc alatt, percenként forgatva süssünk neki körbe kérget. Sütés közben kanállal locsolgassuk a tetejét is a forró olajjal! 
  7. Végül tegyük újra vágódeszkára a húst, majd további 10 perc pihenő után szeleteljük fel.
  8. Tálaljuk a forró zellerpürével, vörösáfonya szósszal és friss snidlinggel az ételt!

Elkészítési tipp

Sütés előtt pihentessük szobahőmérsékleten a bélszínt, hogy ne hidegen kezdjük el sütni.

Ha teljesen átsütve szeretnénk a bélszínt, akkor süssük tovább a serpenyőben!

Helyezzünk a bélszín mellé lilahagymát, fokhagymát a sütéshez.