Gombás-tejszínes szélesmetélt

A házi tésztánál tényleg nincs jobb: ráadásul nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk. Érdemes kipróbálni.

Elő- és elkészítési idő

60 + 15 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A tésztához:

  • 270 g liszt
  • 4 tojássárgája
  • 2 tojás

A szószhoz:

Elkészítés

  1. Rakjuk a lisztet egy gyúródeszkára és csináljunk bele egy kis mélyedést a kezünkkel. Ebbe tegyük bele felütve a 2 egész tojást és a 4 tojássárgáját. Villával (vagy kézzel), körkörös mozdulatokkal keverjük el a tojásokat úgy, hogy mindig a liszt széléből keverünk hozzá. Csináljuk egészen addig, amíg az összes tojást össze nem dolgoztuk a liszttel. Ha kell, pici vizet önthetünk hozzá, hogy ne legyen túl száraz a tészta.
  2. Kezdjük el gyúrni a tésztát: a tenyerünk puha része és a gyúródeszka között mozgassuk finoman, amíg egészen összeáll és szép sima, fényes lesz a felülete a tésztának. Gyúrjuk 10-13 percig!
  3. Ha összeállt teljesen a tészta, gyönyörű sárga színe van, és puha, de megtartja a formáját, akkor csomagoljuk folpackba, és pihentessük minimum 30 percet, de akár 120 percet is.
  4. A pihentetés után sodrófával fokozatosan nyújtsuk minél vékonyabbra a tésztát. Ha elég vékony ahhoz, hogy beférjen a tésztanyújtó gépbe, akkor vágjuk csíkokra, majd kezdjük el a géppel való nyújtást. Sorban haladjunk a különböző vastagságokkal, nem érdemes átugrani a fokozatokat, mert az kárt okozhat a tésztában. Közben finoman lisztezzük meg mindkét oldalát!
  5. Ha elég vékony a tészta, használjuk a gép szélesmetélt vágóját, majd ismét finoman lisztezzük tovább a kis tésztahalmokat, hogy ne tapadjanak össze. 
  6. Forraljunk bőséges mennyiségű sós vizet a tészta főzéséhez.
  7. Nagy teflonserpenyőben pirítsuk elő a vékonyra karikázott fokhagymát a Vénusz Zöldfűszeres olajon. Adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt gombát is. Nagy hőfokon, pár perc alatt pirítsuk meg, hogy színt kapjon.
  8. Sózzuk ízlés szerint, majd öntsük fel tejszínnel. Adjuk hozzá a feldarabolt petrezselymet, rozmaringot, majd nagy hőfokon főzzük készre 10 perc alatt, amíg a tejszín besűrűsödik.
  9. Helyezzük a házi tésztát forrásban lévő vízbe, és főzzük készre 3-4 perc alatt.
  10. Ha elkészült, szűrjük le, és tálaljuk melegen a gombamártással.

Elkészítési tipp

Mindenképpen szárítsuk meg a gombát, ha vízzel tisztítjuk. Ha sok vizet ereszt sütés közben, akkor nehezebben pirul.

Ha nincs tésztagépünk és tésztavágónk, sodrófával és késsel is el lehet készíteni a házitésztát, kicsit rusztikusabb lesz.

Parmezánnal is tálalhatjuk!

Vénusz Zöldfűszeres olaj

Finomított napraforgó-étolaj rozmaringos, oregánós és bazsalikomos fűszerezéssel.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

855 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Gombás-tejszínes szélesmetélt

Hozzávalók

A tésztához:

A szószhoz:

Elkészítés

  1. Rakjuk a lisztet egy gyúródeszkára és csináljunk bele egy kis mélyedést a kezünkkel. Ebbe tegyük bele felütve a 2 egész tojást és a 4 tojássárgáját. Villával (vagy kézzel), körkörös mozdulatokkal keverjük el a tojásokat úgy, hogy mindig a liszt széléből keverünk hozzá. Csináljuk egészen addig, amíg az összes tojást össze nem dolgoztuk a liszttel. Ha kell, pici vizet önthetünk hozzá, hogy ne legyen túl száraz a tészta.
  2. Kezdjük el gyúrni a tésztát: a tenyerünk puha része és a gyúródeszka között mozgassuk finoman, amíg egészen összeáll és szép sima, fényes lesz a felülete a tésztának. Gyúrjuk 10-13 percig!
  3. Ha összeállt teljesen a tészta, gyönyörű sárga színe van, és puha, de megtartja a formáját, akkor csomagoljuk folpackba, és pihentessük minimum 30 percet, de akár 120 percet is.
  4. A pihentetés után sodrófával fokozatosan nyújtsuk minél vékonyabbra a tésztát. Ha elég vékony ahhoz, hogy beférjen a tésztanyújtó gépbe, akkor vágjuk csíkokra, majd kezdjük el a géppel való nyújtást. Sorban haladjunk a különböző vastagságokkal, nem érdemes átugrani a fokozatokat, mert az kárt okozhat a tésztában. Közben finoman lisztezzük meg mindkét oldalát!
  5. Ha elég vékony a tészta, használjuk a gép szélesmetélt vágóját, majd ismét finoman lisztezzük tovább a kis tésztahalmokat, hogy ne tapadjanak össze. 
  6. Forraljunk bőséges mennyiségű sós vizet a tészta főzéséhez.
  7. Nagy teflonserpenyőben pirítsuk elő a vékonyra karikázott fokhagymát a Vénusz Zöldfűszeres olajon. Adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt gombát is. Nagy hőfokon, pár perc alatt pirítsuk meg, hogy színt kapjon.
  8. Sózzuk ízlés szerint, majd öntsük fel tejszínnel. Adjuk hozzá a feldarabolt petrezselymet, rozmaringot, majd nagy hőfokon főzzük készre 10 perc alatt, amíg a tejszín besűrűsödik.
  9. Helyezzük a házi tésztát forrásban lévő vízbe, és főzzük készre 3-4 perc alatt.
  10. Ha elkészült, szűrjük le, és tálaljuk melegen a gombamártással.

Elkészítési tipp

Mindenképpen szárítsuk meg a gombát, ha vízzel tisztítjuk. Ha sok vizet ereszt sütés közben, akkor nehezebben pirul.

Ha nincs tésztagépünk és tésztavágónk, sodrófával és késsel is el lehet készíteni a házitésztát, kicsit rusztikusabb lesz.

Parmezánnal is tálalhatjuk!