Gombás-tejszínes szélesmetélt

A házi tésztánál tényleg nincs jobb: ráadásul nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk. Érdemes kipróbálni.

Elő- és elkészítési idő

60 + 15 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A tésztához:

  • 270 g liszt
  • 4 tojássárgája
  • 2 tojás

A szószhoz:

Elkészítés

  1. Rakjuk a lisztet egy gyúródeszkára és csináljunk bele egy kis mélyedést a kezünkkel. Ebbe tegyük bele felütve a 2 egész tojást és a 4 tojássárgáját. Villával (vagy kézzel), körkörös mozdulatokkal keverjük el a tojásokat úgy, hogy mindig a liszt széléből keverünk hozzá. Csináljuk egészen addig, amíg az összes tojást össze nem dolgoztuk a liszttel. Ha kell, pici vizet önthetünk hozzá, hogy ne legyen túl száraz a tészta.
  2. Kezdjük el gyúrni a tésztát: a tenyerünk puha része és a gyúródeszka között mozgassuk finoman, amíg egészen összeáll és szép sima, fényes lesz a felülete a tésztának. Gyúrjuk 10-13 percig!
  3. Ha összeállt teljesen a tészta, gyönyörű sárga színe van, és puha, de megtartja a formáját, akkor csomagoljuk folpackba, és pihentessük minimum 30 percet, de akár 120 percet is.
  4. A pihentetés után sodrófával fokozatosan nyújtsuk minél vékonyabbra a tésztát. Ha elég vékony ahhoz, hogy beférjen a tésztanyújtó gépbe, akkor vágjuk csíkokra, majd kezdjük el a géppel való nyújtást. Sorban haladjunk a különböző vastagságokkal, nem érdemes átugrani a fokozatokat, mert az kárt okozhat a tésztában. Közben finoman lisztezzük meg mindkét oldalát!
  5. Ha elég vékony a tészta, használjuk a gép szélesmetélt vágóját, majd ismét finoman lisztezzük tovább a kis tésztahalmokat, hogy ne tapadjanak össze. 
  6. Forraljunk bőséges mennyiségű sós vizet a tészta főzéséhez.
  7. Nagy teflonserpenyőben pirítsuk elő a vékonyra karikázott fokhagymát a Vénusz PLUSZ Zöldfűszeres Fűszerolajon. Adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt gombát is. Nagy hőfokon, pár perc alatt pirítsuk meg, hogy színt kapjon.
  8. Sózzuk ízlés szerint, majd öntsük fel tejszínnel. Adjuk hozzá a feldarabolt petrezselymet, rozmaringot, majd nagy hőfokon főzzük készre 10 perc alatt, amíg a tejszín besűrűsödik.
  9. Helyezzük a házi tésztát forrásban lévő vízbe, és főzzük készre 3-4 perc alatt.
  10. Ha elkészült, szűrjük le, és tálaljuk melegen a gombamártással.

Elkészítési tipp

Mindenképpen szárítsuk meg a gombát, ha vízzel tisztítjuk. Ha sok vizet ereszt sütés közben, akkor nehezebben pirul.

Ha nincs tésztagépünk és tésztavágónk, sodrófával és késsel is el lehet készíteni a házitésztát, kicsit rusztikusabb lesz.

Parmezánnal is tálalhatjuk!

Vénusz PLUSZ Zöldfűszeres Fűszerolaj

Első préselésű finomított repceétolaj rozmaringos, oregánós és bazsalikomos fűszerezéssel.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Gombás-tejszínes szélesmetélt

Hozzávalók

A tésztához:

A szószhoz:

Elkészítés

  1. Rakjuk a lisztet egy gyúródeszkára és csináljunk bele egy kis mélyedést a kezünkkel. Ebbe tegyük bele felütve a 2 egész tojást és a 4 tojássárgáját. Villával (vagy kézzel), körkörös mozdulatokkal keverjük el a tojásokat úgy, hogy mindig a liszt széléből keverünk hozzá. Csináljuk egészen addig, amíg az összes tojást össze nem dolgoztuk a liszttel. Ha kell, pici vizet önthetünk hozzá, hogy ne legyen túl száraz a tészta.
  2. Kezdjük el gyúrni a tésztát: a tenyerünk puha része és a gyúródeszka között mozgassuk finoman, amíg egészen összeáll és szép sima, fényes lesz a felülete a tésztának. Gyúrjuk 10-13 percig!
  3. Ha összeállt teljesen a tészta, gyönyörű sárga színe van, és puha, de megtartja a formáját, akkor csomagoljuk folpackba, és pihentessük minimum 30 percet, de akár 120 percet is.
  4. A pihentetés után sodrófával fokozatosan nyújtsuk minél vékonyabbra a tésztát. Ha elég vékony ahhoz, hogy beférjen a tésztanyújtó gépbe, akkor vágjuk csíkokra, majd kezdjük el a géppel való nyújtást. Sorban haladjunk a különböző vastagságokkal, nem érdemes átugrani a fokozatokat, mert az kárt okozhat a tésztában. Közben finoman lisztezzük meg mindkét oldalát!
  5. Ha elég vékony a tészta, használjuk a gép szélesmetélt vágóját, majd ismét finoman lisztezzük tovább a kis tésztahalmokat, hogy ne tapadjanak össze. 
  6. Forraljunk bőséges mennyiségű sós vizet a tészta főzéséhez.
  7. Nagy teflonserpenyőben pirítsuk elő a vékonyra karikázott fokhagymát a Vénusz PLUSZ Zöldfűszeres Fűszerolajon. Adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt gombát is. Nagy hőfokon, pár perc alatt pirítsuk meg, hogy színt kapjon.
  8. Sózzuk ízlés szerint, majd öntsük fel tejszínnel. Adjuk hozzá a feldarabolt petrezselymet, rozmaringot, majd nagy hőfokon főzzük készre 10 perc alatt, amíg a tejszín besűrűsödik.
  9. Helyezzük a házi tésztát forrásban lévő vízbe, és főzzük készre 3-4 perc alatt.
  10. Ha elkészült, szűrjük le, és tálaljuk melegen a gombamártással.

Elkészítési tipp

Mindenképpen szárítsuk meg a gombát, ha vízzel tisztítjuk. Ha sok vizet ereszt sütés közben, akkor nehezebben pirul.

Ha nincs tésztagépünk és tésztavágónk, sodrófával és késsel is el lehet készíteni a házitésztát, kicsit rusztikusabb lesz.

Parmezánnal is tálalhatjuk!