Posírozott tengeri hal citromfüves cukkinivel

Csodálatosan ízes leves, ami egyszerre lágy és karakteres, a hal pedig olyan puha benne, hogy elolvad a szánkban. 

Elő- és elkészítési idő

10 + 40 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 főre

Allergének

Hal

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 70 dkg fehér húsú tengeri hal (például lepényhal, tőkehal)
  • 2 ek Vénusz Omega 3&6 étolaj
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6-9 szár angol zeller
  • 3 nagyobb cukkini
  • 1 lime leve
  • 4-6 szál újhagyma
  • 400 g kókusztej
  • 1,4 l víz
  • fél marék citromfű
  • fél marék friss koriander
  • só, bors
  • friss chili

Elkészítés

  1. Hámozzuk meg a gyömbért, majd reszeljük le. 
  2. Hevítsünk 2 kanálnyi Vénusz Omega 3&6 étolajat magas falú fazékban. Futtassuk meg benne a gyömbért, majd a vékonyra karikázott fokhagymát is. 
  3. Mielőtt bebarnulnának, adjuk hozzá a megmosott és felszeletelt zellert és a félkörre szeletelt cukkinit is. Öntsük fel a kókusztejjel, majd a vízzel is, forraljuk fel, és főzzük 20 percig közepes lángon. Sózzuk ízlés szerint és facsarjuk hozzá a lime levét.
  4. Tisztítsuk meg az újhagymát, szeleteljük fel és adjuk ezt is a leveshez.
  5. A halat szárítsuk le papírtörlővel, majd vágjuk nagyobb szeletekre. 
  6. Vegyük vissza a lángot a lehető legkisebbre, majd tegyük a hal szeleteket a levesbe: a lényeg az, vagyis a legfontosabb, hogy már ne forrjon a leves, éppen csak buggyanjon néha. Így nem esik szét a könnyű húsú hal, mégis átfő pár perc alatt. Főzzük kis lángon kb. 8-10 percig, de ha van maghőmérőnk, akkor elegendő, ha a hal maghőmérséklete eléri a 60 fokot. 
  7. Adjuk a leveshez a friss, felaprított citromfüvet és koriandert.
  8. Tálaljuk forrón!

Elkészítési tipp

Posírozni könnyű húsú csirkét, halat szokás. Általában elég hideg vízben vagy alaplében feltenni, majd forráspont alatt tartva a hőmérsékletét elkészíteni. Ez a recept egy ízesebb, ázsiai változat.

1 szál citromnádat is beledobhatunk a levesbe a főzés kezdetén.

Miután beletettük a halat a levesbe, ne kavarjuk, ne mozgassuk.

Használjunk fehér húsú tengeri halat, pl. lepényhalat, tőkehalat, laposhalat vagy friss hekket.

Vénusz Omega étolaj

A Vénusz Omega finomított repce- és első préselésű finomított napraforgó-étolaj keveréke. A termékben felhasznált első préselésű napraforgó étolajat egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítjuk és szűrjük. A Vénusz Omega a benne található repceolajnak köszönhetően természetes Omega-3 és Omega-6 zsírsavat tartalmaz, így hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához*. *A kedvező hatás napi 2 g alfa-linolénsav (ALA) és 10g linolsav (LA) fogyasztásával érhető el.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

850 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Posírozott tengeri hal citromfüves cukkinivel

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Hámozzuk meg a gyömbért, majd reszeljük le. 
  2. Hevítsünk 2 kanálnyi Vénusz Omega 3&6 étolajat magas falú fazékban. Futtassuk meg benne a gyömbért, majd a vékonyra karikázott fokhagymát is. 
  3. Mielőtt bebarnulnának, adjuk hozzá a megmosott és felszeletelt zellert és a félkörre szeletelt cukkinit is. Öntsük fel a kókusztejjel, majd a vízzel is, forraljuk fel, és főzzük 20 percig közepes lángon. Sózzuk ízlés szerint és facsarjuk hozzá a lime levét.
  4. Tisztítsuk meg az újhagymát, szeleteljük fel és adjuk ezt is a leveshez.
  5. A halat szárítsuk le papírtörlővel, majd vágjuk nagyobb szeletekre. 
  6. Vegyük vissza a lángot a lehető legkisebbre, majd tegyük a hal szeleteket a levesbe: a lényeg az, vagyis a legfontosabb, hogy már ne forrjon a leves, éppen csak buggyanjon néha. Így nem esik szét a könnyű húsú hal, mégis átfő pár perc alatt. Főzzük kis lángon kb. 8-10 percig, de ha van maghőmérőnk, akkor elegendő, ha a hal maghőmérséklete eléri a 60 fokot. 
  7. Adjuk a leveshez a friss, felaprított citromfüvet és koriandert.
  8. Tálaljuk forrón!

Elkészítési tipp

Posírozni könnyű húsú csirkét, halat szokás. Általában elég hideg vízben vagy alaplében feltenni, majd forráspont alatt tartva a hőmérsékletét elkészíteni. Ez a recept egy ízesebb, ázsiai változat.

1 szál citromnádat is beledobhatunk a levesbe a főzés kezdetén.

Miután beletettük a halat a levesbe, ne kavarjuk, ne mozgassuk.

Használjunk fehér húsú tengeri halat, pl. lepényhalat, tőkehalat, laposhalat vagy friss hekket.