Posírozott tengeri hal citromfüves cukkinivel

Csodálatosan ízes leves, ami egyszerre lágy és karakteres, a hal pedig olyan puha benne, hogy elolvad a szánkban. 

Elő- és elkészítési idő

10 + 40 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 főre

Allergének

Hal

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 70 dkg fehér húsú tengeri hal (például lepényhal, tőkehal)
  • 2 ek Vénusz Omega 3&6 étolaj
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6-9 szár angol zeller
  • 3 nagyobb cukkini
  • 1 lime leve
  • 4-6 szál újhagyma
  • 400 g kókusztej
  • 1,4 l víz
  • fél marék citromfű
  • fél marék friss koriander
  • só, bors
  • friss chili

Elkészítés

  1. Hámozzuk meg a gyömbért, majd reszeljük le. 
  2. Hevítsünk 2 kanálnyi Vénusz Omega 3&6 étolajat magas falú fazékban. Futtassuk meg benne a gyömbért, majd a vékonyra karikázott fokhagymát is. 
  3. Mielőtt bebarnulnának, adjuk hozzá a megmosott és felszeletelt zellert és a félkörre szeletelt cukkinit is. Öntsük fel a kókusztejjel, majd a vízzel is, forraljuk fel, és főzzük 20 percig közepes lángon. Sózzuk ízlés szerint és facsarjuk hozzá a lime levét.
  4. Tisztítsuk meg az újhagymát, szeleteljük fel és adjuk ezt is a leveshez.
  5. A halat szárítsuk le papírtörlővel, majd vágjuk nagyobb szeletekre. 
  6. Vegyük vissza a lángot a lehető legkisebbre, majd tegyük a hal szeleteket a levesbe: a lényeg az, vagyis a legfontosabb, hogy már ne forrjon a leves, éppen csak buggyanjon néha. Így nem esik szét a könnyű húsú hal, mégis átfő pár perc alatt. Főzzük kis lángon kb. 8-10 percig, de ha van maghőmérőnk, akkor elegendő, ha a hal maghőmérséklete eléri a 60 fokot. 
  7. Adjuk a leveshez a friss, felaprított citromfüvet és koriandert.
  8. Tálaljuk forrón!

Elkészítési tipp

Posírozni könnyű húsú csirkét, halat szokás. Általában elég hideg vízben vagy alaplében feltenni, majd forráspont alatt tartva a hőmérsékletét elkészíteni. Ez a recept egy ízesebb, ázsiai változat.

1 szál citromnádat is beledobhatunk a levesbe a főzés kezdetén.

Miután beletettük a halat a levesbe, ne kavarjuk, ne mozgassuk.

Használjunk fehér húsú tengeri halat, pl. lepényhalat, tőkehalat, laposhalat vagy friss hekket.

Vénusz Omega 3&6

A Vénusz Omega 3&6 finomított repce- és első préselésű finomított napraforgó-étolaj megfelelő arányú keveréke. A termékben felhasznált első préselésű napraforgó étolajat egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítjuk és szűrjük.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

762 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Posírozott tengeri hal citromfüves cukkinivel

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Hámozzuk meg a gyömbért, majd reszeljük le. 
  2. Hevítsünk 2 kanálnyi Vénusz Omega 3&6 étolajat magas falú fazékban. Futtassuk meg benne a gyömbért, majd a vékonyra karikázott fokhagymát is. 
  3. Mielőtt bebarnulnának, adjuk hozzá a megmosott és felszeletelt zellert és a félkörre szeletelt cukkinit is. Öntsük fel a kókusztejjel, majd a vízzel is, forraljuk fel, és főzzük 20 percig közepes lángon. Sózzuk ízlés szerint és facsarjuk hozzá a lime levét.
  4. Tisztítsuk meg az újhagymát, szeleteljük fel és adjuk ezt is a leveshez.
  5. A halat szárítsuk le papírtörlővel, majd vágjuk nagyobb szeletekre. 
  6. Vegyük vissza a lángot a lehető legkisebbre, majd tegyük a hal szeleteket a levesbe: a lényeg az, vagyis a legfontosabb, hogy már ne forrjon a leves, éppen csak buggyanjon néha. Így nem esik szét a könnyű húsú hal, mégis átfő pár perc alatt. Főzzük kis lángon kb. 8-10 percig, de ha van maghőmérőnk, akkor elegendő, ha a hal maghőmérséklete eléri a 60 fokot. 
  7. Adjuk a leveshez a friss, felaprított citromfüvet és koriandert.
  8. Tálaljuk forrón!

Elkészítési tipp

Posírozni könnyű húsú csirkét, halat szokás. Általában elég hideg vízben vagy alaplében feltenni, majd forráspont alatt tartva a hőmérsékletét elkészíteni. Ez a recept egy ízesebb, ázsiai változat.

1 szál citromnádat is beledobhatunk a levesbe a főzés kezdetén.

Miután beletettük a halat a levesbe, ne kavarjuk, ne mozgassuk.

Használjunk fehér húsú tengeri halat, pl. lepényhalat, tőkehalat, laposhalat vagy friss hekket.