Tárkonyos borjúraguleves

Az őszi hétvégéken már jól eshet egy forró levessel felmelegíteni magunkat. Ez a tárkonyos borjúraguleves finom krémes a tejszíntől és a tojástól, érdemes így kipróbálni.

Elő- és elkészítési idő

70 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 főre

Allergének

Tej és tejszármazékok

Tojás

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 70 dkg borjúcomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj
  • 5 közepes sárgarépa
  • 3 közepes petrezselyemgyökér
  • fél zellergumó
  • fél marék friss tárkony
  • 4 babérlevél
  • 2-3 ág friss lestyán
  • 6-9 szem egész bors
  • 200 g zöldborsó
  • 1 citrom leve
  • ~ 2,5 l víz
  • 2,5 dl tejszín
  • 4 tojássárgája

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a borjúcombot a hártyáktól, majd vágjuk fel 3 centis kockákra. A répákat és a gyökeret hámozzuk meg, majd karikázzuk fel.
  2. Hevítsük fel a Vénusz 100% napraforgó-étolajat magas falú, nagy edényben. Ha elég forró, pirítsuk meg benne a felkockázott borjúhúst. Ha levet eresztene, várjuk meg, míg elpárolog, és közben keverjük a húst. Amint egy kis színt kap, szedjük ki és tegyük félre.
  3. A visszamaradt olajban pirítsuk át a felkarikázott zöldséget, majd öntsük fel bő két liter forró vízzel (vagy alaplével). Adjuk hozzá a babérlevelet, a lestyánt, a tárkonynak a nagy részét, és főzzük fél órát, amíg megpuhul a zöldség. Sózzuk ízlés szerint.
  4. Ha megpuhult a zöldség, tegyük vissza a korábban félrerakott húst a levesbe. 
  5. Tegyük a zöldborsót is a levesbe, facsarjuk bele a citrom levét, majd forraljuk újra és főzzük még további 10 percig. 
  6. Ekkor gyakorlatilag elkészült a leves, nekiállhatunk a tejszínes-tojásos sűrítésnek, a legírozásnak. Zárjuk el a levest, hogy ne főjön tovább. Magas falú keverőedényben keverjünk egyenletesre a leves űrtartalmához képest literenként 1 dl tejszínt 2 tojássárgájával. Adjunk hozzá 2-3 merőkanállal a még forrásban lévő levesből, és rögtön keverjük egyneművé, majd az így felforrósított tejszínes-tojásos sűrítést öntsük vissza a levesbe. Ezt hívják hőkiegyenlítésnek. A levest ne forraljuk újra, mert ekkor a tojás kicsapódhat! A magas hőmérséklettől elegendően megfő a tojássárgája és a tejszín, mindez pedig sűríti a levest.
  7. Tálaljuk forrón, kevés friss tárkonnyal megszórva.

Elkészítési tipp

Tálaljuk a levest ízlés szerint friss chilivel vagy csípőspaprikával.

Ha nem fogy el elsőre, óvatosan, alacsony lángon melegítsük vissza, hogy továbbra se csapódjon ki tejszín.

A maradék tojásfehérjét felhasználhatjuk második fogásnak egy csúsztatott palacsintához vagy fehérjeomlettes reggelihez.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

881 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Tárkonyos borjúraguleves

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a borjúcombot a hártyáktól, majd vágjuk fel 3 centis kockákra. A répákat és a gyökeret hámozzuk meg, majd karikázzuk fel.
  2. Hevítsük fel a Vénusz 100% napraforgó-étolajat magas falú, nagy edényben. Ha elég forró, pirítsuk meg benne a felkockázott borjúhúst. Ha levet eresztene, várjuk meg, míg elpárolog, és közben keverjük a húst. Amint egy kis színt kap, szedjük ki és tegyük félre.
  3. A visszamaradt olajban pirítsuk át a felkarikázott zöldséget, majd öntsük fel bő két liter forró vízzel (vagy alaplével). Adjuk hozzá a babérlevelet, a lestyánt, a tárkonynak a nagy részét, és főzzük fél órát, amíg megpuhul a zöldség. Sózzuk ízlés szerint.
  4. Ha megpuhult a zöldség, tegyük vissza a korábban félrerakott húst a levesbe. 
  5. Tegyük a zöldborsót is a levesbe, facsarjuk bele a citrom levét, majd forraljuk újra és főzzük még további 10 percig. 
  6. Ekkor gyakorlatilag elkészült a leves, nekiállhatunk a tejszínes-tojásos sűrítésnek, a legírozásnak. Zárjuk el a levest, hogy ne főjön tovább. Magas falú keverőedényben keverjünk egyenletesre a leves űrtartalmához képest literenként 1 dl tejszínt 2 tojássárgájával. Adjunk hozzá 2-3 merőkanállal a még forrásban lévő levesből, és rögtön keverjük egyneművé, majd az így felforrósított tejszínes-tojásos sűrítést öntsük vissza a levesbe. Ezt hívják hőkiegyenlítésnek. A levest ne forraljuk újra, mert ekkor a tojás kicsapódhat! A magas hőmérséklettől elegendően megfő a tojássárgája és a tejszín, mindez pedig sűríti a levest.
  7. Tálaljuk forrón, kevés friss tárkonnyal megszórva.

Elkészítési tipp

Tálaljuk a levest ízlés szerint friss chilivel vagy csípőspaprikával.

Ha nem fogy el elsőre, óvatosan, alacsony lángon melegítsük vissza, hogy továbbra se csapódjon ki tejszín.

A maradék tojásfehérjét felhasználhatjuk második fogásnak egy csúsztatott palacsintához vagy fehérjeomlettes reggelihez.