Kakukkfüves zellerkrémleves sült sonkával

Legyen a zelleré a főszerep! Ebben a krémlevesben az erőteljes zeller ízt a friss kakukkfű és a sült sonka hozza egyensúlyba és teszi teljessé.

Elő- és elkészítési idő

10 + 40 perc

Nehézségi szint

egyszerű

Költség

Mennyiség

6 főre

Kalória

230

Allergének

Tej és tejszármazékok

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 zellergumó
  • 3-4 szál angol zeller
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 3 dl tejszín
  • 2 babérlevél
  • 4-6 szál friss kakukkfű
  • 8-12 szelet feketeerdő sonka
  • só, bors

Elkészítés

  1. Magas falú fazékban hevítsünk pár kanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Ha elég forró, futtassuk meg benne a felaprított hagymát, fokhagymát. Mielőtt színt kapnának, adjuk hozzá a megpucolt, majd vékony szeletekre vágott zellergumót, és az apróra darabolt angol zellert is. 
  2. Hagyjuk a zöldségeket kicsit összeesni, közben kavarjuk meg őket gyakran. Mielőtt lepirulnának, öntsük fel 1 dl száraz fehérborral. Hagyjuk párologni 4-6 percig az alkoholt, majd öntsük fel a levest további 1,6 liternyi vízzel. Tegyük a levesbe a babérleveleket és a kakukkfüvet szárastól, majd fedjük le, és közepes lángon főzzük 30-40 percig, amíg minden hozzávaló megpuhul.
  3. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  4. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe a vékonyra szeletelt feketeerdő sonkát, majd helyezzük az előmelegített sütőbe. 10-12 perc alatt ropogósra sül.
  5. Szedjük ki a babérleveleket és a kakukkfüvet a levesből, majd öntsük fel a tejszínnel. Fedő nélkül főzzük tovább 8-10 percet. Sózzuk ízlés szerint.
  6. Botmixerrel turmixoljuk selymesen krémessé a levest.
  7. Tálaljuk forrón kevés friss kakukkfűvel és a ropogós sült sonkával.

Elkészítési tipp

Más, húsosabb sonkát vagy szalonnát is használhatunk!

Ínyencek egy kis parmezánnal is megszórhatják még a levest.

Minél tovább turmixoljuk a krémleveseket, annál selymesebbek lesznek.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

879 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Kakukkfüves zellerkrémleves sült sonkával

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Magas falú fazékban hevítsünk pár kanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Ha elég forró, futtassuk meg benne a felaprított hagymát, fokhagymát. Mielőtt színt kapnának, adjuk hozzá a megpucolt, majd vékony szeletekre vágott zellergumót, és az apróra darabolt angol zellert is. 
  2. Hagyjuk a zöldségeket kicsit összeesni, közben kavarjuk meg őket gyakran. Mielőtt lepirulnának, öntsük fel 1 dl száraz fehérborral. Hagyjuk párologni 4-6 percig az alkoholt, majd öntsük fel a levest további 1,6 liternyi vízzel. Tegyük a levesbe a babérleveleket és a kakukkfüvet szárastól, majd fedjük le, és közepes lángon főzzük 30-40 percig, amíg minden hozzávaló megpuhul.
  3. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  4. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe a vékonyra szeletelt feketeerdő sonkát, majd helyezzük az előmelegített sütőbe. 10-12 perc alatt ropogósra sül.
  5. Szedjük ki a babérleveleket és a kakukkfüvet a levesből, majd öntsük fel a tejszínnel. Fedő nélkül főzzük tovább 8-10 percet. Sózzuk ízlés szerint.
  6. Botmixerrel turmixoljuk selymesen krémessé a levest.
  7. Tálaljuk forrón kevés friss kakukkfűvel és a ropogós sült sonkával.

Elkészítési tipp

Más, húsosabb sonkát vagy szalonnát is használhatunk!

Ínyencek egy kis parmezánnal is megszórhatják még a levest.

Minél tovább turmixoljuk a krémleveseket, annál selymesebbek lesznek.