Szűzpecsenye gombával és őszi zöldségekkel

Az esős ősz kedvez a gombatermésnek. Ebben az ételben a gomba egy krémes szósz formájában egészíti ki az őszi gyökérzöldségekkel sült szűzpecsenyét.

Elő- és elkészítési idő

15 + 70 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

540

Allergének

Mustár

Tej és tejszármazékok

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 4 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj
  • 1 nagyobb (vagy 2 kisebb) sertés szűzpecsenye
  • 3 db cékla
  • 1 nagyobb póréhagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • fél zellergumó
  • 3 nagyobb krumpli
  • 1 tk só
  • 4 babérlevél
  • 2-4 ág friss kakukkfű
  • 100 g mezei szegfűgomba, vagy más friss, bevizsgált erdei gomba
  • 1 ek mustár
  • 2 dl tejszín
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
  2. Pucoljuk meg a céklát, sárgarépát, zellert, krumplit, majd daraboljuk 4-7 cm-es darabokra, kedvünk szerint.
  3. Halmozzuk az őszi zöldségeket Vénusz 100% napraforgó-étolajjal enyhén kikent tepsibe. Rejtsünk közéjük6 gerezd fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, 5 cm-esre szeletelt póréhagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd fedjük be a tepsit, és süssük az előmelegített sütőben 50 percen keresztül.
  4. Ha letelt az idő, hevítsünk teflonserpenyőben 2-3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolajat. 
  5. Vágjuk a sertésszüzet 10 centis hengerekre, majd óvatosan helyezzük a forró serpenyőbe. Óvatosan forgatva süssük 1-2 percig minden oldalát, amíg egyenletesen lepirul. 
  6. Vegyük ki a tepsit a sütőből, majd tegyük a sertésszűz darabokat a zöldségek tetejére. Sózzuk, borsozzuk! Emeljük a sütő hőfokát 200 °C-ra, majd tegyük vissza a tepsit a sütőbe. 12-14 perc alatt süssük készre.
  7. A sertésszűz sütése után visszamaradt zsiradékot hevítsük újra a serpenyőben. Ha elég forró, pirítsuk le benne a megtisztított gombát, amíg kicsit összeesik. Öntsük fel tejszínnel, majd keverjünk hozzá 1 kanálnyi mustárt. Forraljuk fel, és hagyjuk besűrűsödni pár perc alatt.
  8. Ha elkészült a sütőben a hús, szedjük vágódeszkára, és pihentessük 4-8 percig, aztán szeleteljük fel.
  9. Tálaljuk forrón az őszi zöldségekkel és a gombamártással!

Elkészítési tipp

Ha magunk szednénk gombát az őszi kirándulásaink során, mindig vizsgáltassuk be fogyasztás előtt gombaszakértővel!

Ne süssük túl a sertésszüzet, hamar kiszárad.

Ha van otthon, használjunk a zöldségek sütéséhez cseréptálat.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

881 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Szűzpecsenye gombával és őszi zöldségekkel

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
  2. Pucoljuk meg a céklát, sárgarépát, zellert, krumplit, majd daraboljuk 4-7 cm-es darabokra, kedvünk szerint.
  3. Halmozzuk az őszi zöldségeket Vénusz 100% napraforgó-étolajjal enyhén kikent tepsibe. Rejtsünk közéjük6 gerezd fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, 5 cm-esre szeletelt póréhagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd fedjük be a tepsit, és süssük az előmelegített sütőben 50 percen keresztül.
  4. Ha letelt az idő, hevítsünk teflonserpenyőben 2-3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolajat. 
  5. Vágjuk a sertésszüzet 10 centis hengerekre, majd óvatosan helyezzük a forró serpenyőbe. Óvatosan forgatva süssük 1-2 percig minden oldalát, amíg egyenletesen lepirul. 
  6. Vegyük ki a tepsit a sütőből, majd tegyük a sertésszűz darabokat a zöldségek tetejére. Sózzuk, borsozzuk! Emeljük a sütő hőfokát 200 °C-ra, majd tegyük vissza a tepsit a sütőbe. 12-14 perc alatt süssük készre.
  7. A sertésszűz sütése után visszamaradt zsiradékot hevítsük újra a serpenyőben. Ha elég forró, pirítsuk le benne a megtisztított gombát, amíg kicsit összeesik. Öntsük fel tejszínnel, majd keverjünk hozzá 1 kanálnyi mustárt. Forraljuk fel, és hagyjuk besűrűsödni pár perc alatt.
  8. Ha elkészült a sütőben a hús, szedjük vágódeszkára, és pihentessük 4-8 percig, aztán szeleteljük fel.
  9. Tálaljuk forrón az őszi zöldségekkel és a gombamártással!

Elkészítési tipp

Ha magunk szednénk gombát az őszi kirándulásaink során, mindig vizsgáltassuk be fogyasztás előtt gombaszakértővel!

Ne süssük túl a sertésszüzet, hamar kiszárad.

Ha van otthon, használjunk a zöldségek sütéséhez cseréptálat.