Kókusztejes sárgaborsó főzelék pirított hagymával

A főzelékeket – így ezt a sárgaborsó főzeléket is - érdemes saját magukkal sűríteni, ettől igazán krémesek lesznek. A sárgaborsó főzelékhez szuperül illik a kókusztej, és az indiai ízesítés.

Elő- és elkészítési idő

50 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

470

Hozzávalók

A főzelékhez:

  • 3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj
  • 3 közepes salottahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek garam masala
  • 1 tk egész római kömény
  • 200 g sárgaborsó
  • 400 g kókusztej
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 citrom leve
  • friss chili
  • friss koriander

A pirított hagymához:

Elkészítés

  1. Magas falú fazékban hevítsük fel a 3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolajat.
  2. Futtassuk meg benne az egész római köményt, a felaprított salottahagymát, fokhagymát. Amint egy kis színt kapnak, keverjük hozzá a garam masalát. 
  3. Tegyük a megpucolt, hosszában kettévágott, majd 3-5 mm vékonyra karikázott sárgarépát is bele, majd további pirítást követően a sárgaborsót is. Sózzuk ízlés szerint.
  4. Öntsük fel a sárgaborsót annyi vízzel, amennyi egy-másfél cm-rel ellepi a hozzávalókat. Fedjük le a fazekat, majd főzzük közepes lángon fél órán keresztül.
  5. Amíg készül a főzelék, pucoljuk meg a hagymákat, majd vágjuk félbe. Szeljük minél vékonyabbra a fél hagymákat, majd egy tányérban finoman forgassuk össze a rizsliszttel. Szedjük ki a lisztből, a felesleget rázzuk le róla.
  6. Ha elkezd puhulni a sárgaborsó, öntsük fel a kókusztejjel. Főzzük tovább közepes lángon, de már fedő nélkül. Kavarjuk gyakran, hogy ne égjen oda!
  7. Ha megpuhult a sárgaborsó, facsarjuk a főzelékbe a citrom levét. Merőkanállal szedjük ki a főzelék felét, és tegyük félre.
  8. Botmixerrel turmixoljuk egészen selymesre a maradék főzeléket a fazékban, majd tegyük vissza a korábban kiszedett részét, és forraljuk fel újra.
  9. Nagy teflonserpenyőben hevítsünk kevés Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Amint elég forró, terítsük el benne a rizslisztben megforgatott, vékonyra szelt hagymákat. Gyakran keverve, rázogatva süssük a hagymákat, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Ha elkészült, szedjük ki papírtörlőre és hagyjuk kiszáradni kicsit.
  10. Tálaljuk forrón a főzeléket friss korianderrel és a pirított hagymával.

Elkészítési tipp

Ha főzés közben nagyon elpárologna a víz, és még nem puhult meg a sárgaborsó, akkor mindenképp pótoljuk.

Más főzelékfélékkel is kipróbálhatjuk az önmagával való sűrítést, működni fog!

Csicseriborsólisztben vagy sima búzalisztben is megforgathatjuk a pirított hagymát.

Kedvünk szerint használjunk hozzá chilit is.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

879 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Kókusztejes sárgaborsó főzelék pirított hagymával

Hozzávalók

A főzelékhez:

A pirított hagymához:

Elkészítés

  1. Magas falú fazékban hevítsük fel a 3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolajat.
  2. Futtassuk meg benne az egész római köményt, a felaprított salottahagymát, fokhagymát. Amint egy kis színt kapnak, keverjük hozzá a garam masalát. 
  3. Tegyük a megpucolt, hosszában kettévágott, majd 3-5 mm vékonyra karikázott sárgarépát is bele, majd további pirítást követően a sárgaborsót is. Sózzuk ízlés szerint.
  4. Öntsük fel a sárgaborsót annyi vízzel, amennyi egy-másfél cm-rel ellepi a hozzávalókat. Fedjük le a fazekat, majd főzzük közepes lángon fél órán keresztül.
  5. Amíg készül a főzelék, pucoljuk meg a hagymákat, majd vágjuk félbe. Szeljük minél vékonyabbra a fél hagymákat, majd egy tányérban finoman forgassuk össze a rizsliszttel. Szedjük ki a lisztből, a felesleget rázzuk le róla.
  6. Ha elkezd puhulni a sárgaborsó, öntsük fel a kókusztejjel. Főzzük tovább közepes lángon, de már fedő nélkül. Kavarjuk gyakran, hogy ne égjen oda!
  7. Ha megpuhult a sárgaborsó, facsarjuk a főzelékbe a citrom levét. Merőkanállal szedjük ki a főzelék felét, és tegyük félre.
  8. Botmixerrel turmixoljuk egészen selymesre a maradék főzeléket a fazékban, majd tegyük vissza a korábban kiszedett részét, és forraljuk fel újra.
  9. Nagy teflonserpenyőben hevítsünk kevés Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Amint elég forró, terítsük el benne a rizslisztben megforgatott, vékonyra szelt hagymákat. Gyakran keverve, rázogatva süssük a hagymákat, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Ha elkészült, szedjük ki papírtörlőre és hagyjuk kiszáradni kicsit.
  10. Tálaljuk forrón a főzeléket friss korianderrel és a pirított hagymával.

Elkészítési tipp

Ha főzés közben nagyon elpárologna a víz, és még nem puhult meg a sárgaborsó, akkor mindenképp pótoljuk.

Más főzelékfélékkel is kipróbálhatjuk az önmagával való sűrítést, működni fog!

Csicseriborsólisztben vagy sima búzalisztben is megforgathatjuk a pirított hagymát.

Kedvünk szerint használjunk hozzá chilit is.