Szarvasgombás zellerkrémleves törökmogyoróval

Egy kis szarvasgomba meg törökmogyoró, és egy hétköznapi leves az ünnepi asztal főszereplője lesz.

Elő- és elkészítési idő

50 perc

Nehézségi szint

egyszerű

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~ 275 Kcal

Allergének

Földimogyoró

Tej és tejszármazékok

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj
  • 1 nagy zellergumó
  • 7-9 szár angol zeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fél póréhagyma
  • 1 közepes petrezselyemgyökér
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,6-2 liter víz / zöldség alaplé
  • só, bors
  • 200 g pirított törökmogyoró
  • 2-3 gumó fekete szarvasgomba 

Elkészítés

  1. Magas falú fazékban futtassuk meg a fokhagymát és a megmosott, feldarabolt póréhagymát kevés Vénusz 100% napraforgó-étolajon. 
  2. Pár perc elteltével adjuk hozzá a meghámozott és egy-két cm-es kockákra darabolt zellert, a meghámozott, felkarikázott petrezselyemgyökeret és a megmosott, feldarabolt angol zellert is. Pirítsuk egy-két percig, majd öntsük fel a száraz fehérborral. Forraljuk fel, majd mehet bele 1,6-2 liternyi víz vagy alaplé. 
  3. Sózzuk ízlés szerint, és főzzük puhára 40 perc alatt a zöldségeket.
  4. Ha megpuhultak a zöldségek, botmixerrel krémesítsük selymes állagúra a levest. Adjuk hozzá a tejszínt, majd forraljuk újra.
  5. Tálaljuk forrón, éles késsel hajszálvékonyra szelt fekete szarvasgomba szeletekkel és pirított törökmogyoróval.

Elkészítési tipp

A szarvasgombának nagyon intenzív az íze, elég lesz belőle pár vékony szelet.

Szarvasgombából használhatunk olajban eltett, szárított, esetleg friss verziót is.

190 ° C-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt aranybarnára piríthatjuk a törökmogyorót.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

891 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Szarvasgombás zellerkrémleves törökmogyoróval

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Magas falú fazékban futtassuk meg a fokhagymát és a megmosott, feldarabolt póréhagymát kevés Vénusz 100% napraforgó-étolajon. 
  2. Pár perc elteltével adjuk hozzá a meghámozott és egy-két cm-es kockákra darabolt zellert, a meghámozott, felkarikázott petrezselyemgyökeret és a megmosott, feldarabolt angol zellert is. Pirítsuk egy-két percig, majd öntsük fel a száraz fehérborral. Forraljuk fel, majd mehet bele 1,6-2 liternyi víz vagy alaplé. 
  3. Sózzuk ízlés szerint, és főzzük puhára 40 perc alatt a zöldségeket.
  4. Ha megpuhultak a zöldségek, botmixerrel krémesítsük selymes állagúra a levest. Adjuk hozzá a tejszínt, majd forraljuk újra.
  5. Tálaljuk forrón, éles késsel hajszálvékonyra szelt fekete szarvasgomba szeletekkel és pirított törökmogyoróval.

Elkészítési tipp

A szarvasgombának nagyon intenzív az íze, elég lesz belőle pár vékony szelet.

Szarvasgombából használhatunk olajban eltett, szárított, esetleg friss verziót is.

190 ° C-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt aranybarnára piríthatjuk a törökmogyorót.