Sós karamellás torta

Tele van magokkal, karamellás, illatos, kicsit sós és finom édes is, egyszóval igazán karácsonyi ez a torta.

Elő- és elkészítési idő

20 + 100 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

12 szelet

Kalória

~ 595 Kcal

Allergének

Diófélék

Földimogyoró

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A tortaalaphoz:

  • 200 g Vénusz Natúr Sütőmargarin
  • 100 g törökmogyoró
  • 100 g pekándió
  • 100 g mandula
  • 300 g datolya
  • 200 g mazsola
  • 100 g vajkaramella
  • 150 g liszt
  • 100 g mandulaliszt
  • 200 g barna cukor
  • 2 kk őrölt fahéj
  • 4 tojás
  • 1 csipet só


A díszítéshez:

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra.
  2. Nagy keverőedényben forgassuk össze a lisztet a mandulaliszttel, a cukorral és a csipet sóval.
  3. Konyhai robotgéppel verjük fel a tojásokat a Vénusz Sütőmargarinnal. Közben adjuk hozzá a fahéjat is, majd adagoljuk hozzá a lisztes keveréket, miközben folyamatosan összedolgozzuk, hogy egy sűrű masszát kapjunk. Forgassuk a masszához a tortaalaphoz szánt kimagozott, felaprított datolyát, mazsolát, feldarabolt vajkaramellát, mandulát, pekándiót, törökmogyorót. 
  4. Vágjunk ki két, a tortaforma méretének megfelelő sütőpapírt. Az egyikkel béleljük ki a tortaformát, aminek az oldalát kenjük ki finoman Vénusz Sütőmargarinnal. Öntsük a sűrű tésztamasszát a tortaformába, egyengessük el, majd tegyük az előmelegített sütőbe 1 órára.
  5. Egy óra elteltével csökkentsük a sütő hőmérsékletét 140 °C-ra. Helyezzük a másik kör alakú sütőpapírt a torta tetejére, majd tegyük vissza a sütőbe további 1 órára.
  6. Magas falú edényben olvasszuk fel a kristálycukrot, majd további hevítéssel hagyjuk karamellizálódni. Néha kavarjuk meg, és figyeljünk, hogy ne égjen oda! Amikor egyenletes aranybarna a karamellizált cukor, adjuk hozzá a két kanálnyi Vénusz Sütőmargarint, és keverjük el benne óvatosan. Majd adjuk hozzá a felmelegített tejszínt is, és keverjük egyneművé az egészet, majd sózzuk meg.
  7. Ha letelt az idő, vegyük ki a tortát a sütőből. Halmozzuk a díszítésnek szánt pekándiót, mogyorót, mandulát a torta tetejére, majd locsoljuk le szépen a karamellel.
  8. Tegyük vissza a tortát további 15 percre a sütőbe, amíg lepirul a teteje is. 
  9. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni fogyasztás előtt!

Elkészítési tipp

Óvatosan készítsük a sós karamellát: a karamellizált cukor nagyon forró, és amikor beletesszük a Vénusz Sütőmargarint és a tejszínt, akkor nagyon tud fröcskölni.

Tároljuk hűtőszekrényben, akár 4-5 napig is fogyaszthatjuk a tortát.

Gluténmentes lisztkeverékkel is könnyen elkészíthető a torta.

Vénusz Natúr Sütőmargarin

A Vénusz margarinokhoz a repce legjavát használjuk fel. A magokból először fizikai úton első préselésű repceolajat nyerünk ki, amit finomítunk, majd más növényi olajokkal gazdagítunk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

784 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Sós karamellás torta

Hozzávalók

A tortaalaphoz:


A díszítéshez:

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra.
  2. Nagy keverőedényben forgassuk össze a lisztet a mandulaliszttel, a cukorral és a csipet sóval.
  3. Konyhai robotgéppel verjük fel a tojásokat a Vénusz Sütőmargarinnal. Közben adjuk hozzá a fahéjat is, majd adagoljuk hozzá a lisztes keveréket, miközben folyamatosan összedolgozzuk, hogy egy sűrű masszát kapjunk. Forgassuk a masszához a tortaalaphoz szánt kimagozott, felaprított datolyát, mazsolát, feldarabolt vajkaramellát, mandulát, pekándiót, törökmogyorót. 
  4. Vágjunk ki két, a tortaforma méretének megfelelő sütőpapírt. Az egyikkel béleljük ki a tortaformát, aminek az oldalát kenjük ki finoman Vénusz Sütőmargarinnal. Öntsük a sűrű tésztamasszát a tortaformába, egyengessük el, majd tegyük az előmelegített sütőbe 1 órára.
  5. Egy óra elteltével csökkentsük a sütő hőmérsékletét 140 °C-ra. Helyezzük a másik kör alakú sütőpapírt a torta tetejére, majd tegyük vissza a sütőbe további 1 órára.
  6. Magas falú edényben olvasszuk fel a kristálycukrot, majd további hevítéssel hagyjuk karamellizálódni. Néha kavarjuk meg, és figyeljünk, hogy ne égjen oda! Amikor egyenletes aranybarna a karamellizált cukor, adjuk hozzá a két kanálnyi Vénusz Sütőmargarint, és keverjük el benne óvatosan. Majd adjuk hozzá a felmelegített tejszínt is, és keverjük egyneművé az egészet, majd sózzuk meg.
  7. Ha letelt az idő, vegyük ki a tortát a sütőből. Halmozzuk a díszítésnek szánt pekándiót, mogyorót, mandulát a torta tetejére, majd locsoljuk le szépen a karamellel.
  8. Tegyük vissza a tortát további 15 percre a sütőbe, amíg lepirul a teteje is. 
  9. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni fogyasztás előtt!

Elkészítési tipp

Óvatosan készítsük a sós karamellát: a karamellizált cukor nagyon forró, és amikor beletesszük a Vénusz Sütőmargarint és a tejszínt, akkor nagyon tud fröcskölni.

Tároljuk hűtőszekrényben, akár 4-5 napig is fogyaszthatjuk a tortát.

Gluténmentes lisztkeverékkel is könnyen elkészíthető a torta.