Irdalt pontyfilé borsópürével és pirított szalonnával

Mutatjuk, hogy mi legyen a ponttyal, ha idén nem akarjuk rántani. Irdaljuk, süssük, szalonnázzuk. Szuper finom lesz.

Elő- és elkészítési idő

15 + 35 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~ 680 Kcal

Allergének

Hal

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A halhoz:

A körethez:

  • 800 g zöldborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 g kolozsvári szalonna
  • citrom
  • friss saláta a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg teljesen a pontyfiléket, ha maradt rajta pikkely, szedjük le. Helyezzük a filéket bőrükkel lefelé egy vágódeszkára. Formázzuk meg kicsit, majd vágjuk nagyjából 7x15 cm-es darabokra, vagy amekkorát szeretnénk sütni. 
  2. Következik az irdalás: nagyon éles késsel, a pontyfilé egyik oldaláról elindulva, 2-3 mm szélességben irdaljuk be végig a hal húsát. Ne vágjuk át teljesen a halat, a bőre már maradjon egyben. A cél az, hogy a hal bőréhez közel lévő szálkákat átvágjuk teljesen, amik ekkora méretben már fogyaszthatóvá válnak. Vágás közben mindig fogunk hallani egy roppanást, ahogy a kés elvágja a szálkát.
  3. Ha sikerült beirdalni a halfiléket, finoman sózzuk be, majd tegyük félre.
  4. Magas falú edényben forraljunk vizet, majd tegyük bele a zöldborsót és a fokhagymagerezdeket. Sózzuk, fedjük le, és 20 perc alatt főzzük puhára. Ha elkészült, szűrjük le, majd botmixerrel pürésítsük. 
  5. Vágjuk a kolozsvári szalonnát 4-5 mm-es kis kockákra. Forró serpenyőben pirítsuk át 8-10 perc alatt, amíg kiereszti a zsírját, és megpirul a pörc. He elkészült, tegyük félre.
  6. Hevítsünk kevés Vénusz 100% napraforgó-étolajat nagy serpenyőben. Ha elég forró, óvatosan helyezzük bele az irdalt pontyfiléket, bőrükkel lefelé. Süssük 8-12 percig, amíg a bőrük ropogós lesz, a hús pedig elkezd fehéredni. Az a jó, ha a filék felső oldalán is láthatóan sül át a hal. Ekkor óvatosan fordítsuk meg, majd süssük további 2-4 percig. 
  7. Tálaljuk forrón a pontyfiléket a borsópürével és a szalonnapörccel.

Elkészítési tipp

Próbáljunk meg szerezni az ünnepek előtt vadpontyot, vagy akasztói szikipontyot. Ezeknek a húsa sokkal izmosabb, alacsonyabb zsírtartalmú és lényegesen ízletesebb.

Tálaláskor facsarjunk rá citromot és még finomabb lesz a hal!

Pürésítéskor keverhetünk a borsóhoz 1-2 kanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajat is!

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Irdalt pontyfilé borsópürével és pirított szalonnával

Hozzávalók

A halhoz:

A körethez:

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg teljesen a pontyfiléket, ha maradt rajta pikkely, szedjük le. Helyezzük a filéket bőrükkel lefelé egy vágódeszkára. Formázzuk meg kicsit, majd vágjuk nagyjából 7x15 cm-es darabokra, vagy amekkorát szeretnénk sütni. 
  2. Következik az irdalás: nagyon éles késsel, a pontyfilé egyik oldaláról elindulva, 2-3 mm szélességben irdaljuk be végig a hal húsát. Ne vágjuk át teljesen a halat, a bőre már maradjon egyben. A cél az, hogy a hal bőréhez közel lévő szálkákat átvágjuk teljesen, amik ekkora méretben már fogyaszthatóvá válnak. Vágás közben mindig fogunk hallani egy roppanást, ahogy a kés elvágja a szálkát.
  3. Ha sikerült beirdalni a halfiléket, finoman sózzuk be, majd tegyük félre.
  4. Magas falú edényben forraljunk vizet, majd tegyük bele a zöldborsót és a fokhagymagerezdeket. Sózzuk, fedjük le, és 20 perc alatt főzzük puhára. Ha elkészült, szűrjük le, majd botmixerrel pürésítsük. 
  5. Vágjuk a kolozsvári szalonnát 4-5 mm-es kis kockákra. Forró serpenyőben pirítsuk át 8-10 perc alatt, amíg kiereszti a zsírját, és megpirul a pörc. He elkészült, tegyük félre.
  6. Hevítsünk kevés Vénusz 100% napraforgó-étolajat nagy serpenyőben. Ha elég forró, óvatosan helyezzük bele az irdalt pontyfiléket, bőrükkel lefelé. Süssük 8-12 percig, amíg a bőrük ropogós lesz, a hús pedig elkezd fehéredni. Az a jó, ha a filék felső oldalán is láthatóan sül át a hal. Ekkor óvatosan fordítsuk meg, majd süssük további 2-4 percig. 
  7. Tálaljuk forrón a pontyfiléket a borsópürével és a szalonnapörccel.

Elkészítési tipp

Próbáljunk meg szerezni az ünnepek előtt vadpontyot, vagy akasztói szikipontyot. Ezeknek a húsa sokkal izmosabb, alacsonyabb zsírtartalmú és lényegesen ízletesebb.

Tálaláskor facsarjunk rá citromot és még finomabb lesz a hal!

Pürésítéskor keverhetünk a borsóhoz 1-2 kanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajat is!