Céklás-gyömbéres biriyani

A biriyani egy indiai rizses alapú egytálétel, amely hússal, de hús nélkül is elképesztő finom és laktató. Ennek a céklás változatnak pedig még a színe is csodaszép.

Elő- és elkészítési idő

10 + 40 perc

Nehézségi szint

egyszerű

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~ 281 Kcal

Allergének

Tej és tejszármazékok

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 2 közepes fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 4 ek Vénusz D-vitamin étolaj
  • 5 db cékla
  • 1 kk őrölt koriander
  • 1 tk római kömény
  • 1 kk paprika
  • 1 kk kurkuma
  • fél kk fahéj
  • 4 babérlevél
  • 350 g basmati rizs
  • 7 dl zöldségalaplé / víz
  • 2 dl natúr joghurt

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra.
  2. Magas falú, hőálló edényben, vagy öntöttvas lábosban kezdjük a főzést, tehát olyanban, amit utána be tudunk tenni a sütőbe is. Ebben hevítsük fel közepes lángon a Vénusz D-vitamin étolajat. Amint elég forró, futtassuk meg benne a felaprított hagymát, fokhagymát, gyömbért. 
  3. Adjuk hozzá a megmosott, meghámozott, majd 1 cm-es kockákra darabolt céklát is. Gyakran kavarva pirítsuk 3 percig, majd keverjük hozzá az összes fűszert is. Majd jöhet még 4 perc pirítás, és már keverhetjük is bele a rizst. 
  4. Amint a rizs elkezd üvegesedni, öntsük fel kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel, vagy zöldségalaplével. Sózzuk, keverjük át, és tegyük az előmelegített sütőbe 25-30 percre, amíg megfő a rizs. Akkor lesz kész, amikor a rizs már teljesen megpuhult, és elkezd megpirulni a tetejére feljött zöldség.
  5. Tálaljuk forrón a biriyanit hideg joghurttal.

Elkészítési tipp

Ha húsos ételre vágyunk, piríthatunk hozzá csirkét, de nagyon illik hozzá a bárány is.

Keverjünk mentát és pár csepp citromot a joghurtba, akkor nagyon frissítő íze lesz!

Érdemes otthon lefagyasztva tartani zöldségalaplevet, hogy ilyenkor csak elő kelljen venni!

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Céklás-gyömbéres biriyani

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra.
  2. Magas falú, hőálló edényben, vagy öntöttvas lábosban kezdjük a főzést, tehát olyanban, amit utána be tudunk tenni a sütőbe is. Ebben hevítsük fel közepes lángon a Vénusz D-vitamin étolajat. Amint elég forró, futtassuk meg benne a felaprított hagymát, fokhagymát, gyömbért. 
  3. Adjuk hozzá a megmosott, meghámozott, majd 1 cm-es kockákra darabolt céklát is. Gyakran kavarva pirítsuk 3 percig, majd keverjük hozzá az összes fűszert is. Majd jöhet még 4 perc pirítás, és már keverhetjük is bele a rizst. 
  4. Amint a rizs elkezd üvegesedni, öntsük fel kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel, vagy zöldségalaplével. Sózzuk, keverjük át, és tegyük az előmelegített sütőbe 25-30 percre, amíg megfő a rizs. Akkor lesz kész, amikor a rizs már teljesen megpuhult, és elkezd megpirulni a tetejére feljött zöldség.
  5. Tálaljuk forrón a biriyanit hideg joghurttal.

Elkészítési tipp

Ha húsos ételre vágyunk, piríthatunk hozzá csirkét, de nagyon illik hozzá a bárány is.

Keverjünk mentát és pár csepp citromot a joghurtba, akkor nagyon frissítő íze lesz!

Érdemes otthon lefagyasztva tartani zöldségalaplevet, hogy ilyenkor csak elő kelljen venni!