Bableves füstölt sonkával

A maradék sonkából isteni levest készíthetünk tavaszi zsenge zöldségekkel tarkítva.

Elő- és elkészítési idő

40 perc

Nehézségi szint

egyszerű

Költség

Mennyiség

4-6 főre

Kalória

~ 485 Kcal

Allergének

Tej és tejszármazékok

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 40 dkg maradék, főtt húsvéti sonka
  • 1 közepes fej hagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 3 nagyobb sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • negyed zellergumó
  • 2-5 szál halványító zeller
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 6 babérlevél
  • 1,8 l húsleves alaplé / víz
  • 2 x 400 g fehérbab konzerv
  • só, bors
  • 3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj
  • 3 dl tejföl
  • friss petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Magas falú fazékban hevítsünk 2-3 evőkanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Ha elég forró, futtassuk meg benne az apróra vágott hagymát, majd a megmosott, feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert. Tegyük a fazékba a megpucolt fokhagyma gerezdeket is egészben, majd a babérlevelet. 
  2. Pirítsuk 2-3 percig a zöldségeket, majd öntsük fel a 1 dl száraz fehérborral. Ezután forraljuk további 4-5 percig őket, majd öntsünk 1,6-1,8 l forrásban lévő húsleves alaplevet vagy vizet az edénybe. Sózzuk ízlés szerint, majd forraljuk fel újra a levest.
  3. Vágjuk fel a maradék főtt, húsvéti sonkát 3-4 cm-es darabokra, majd tegyük a levesbe.
  4. Öntsük le a fehérbab konzervek levét, majd adjuk a babot is a leveshez. 
  5. Közepesnél alacsonyabb lángon főzzük készre 30-35 perc alatt.
  6. Tálaljuk krémesre kevert tejföllel és friss petrezselyemmel a bablevest.

Elkészítési tipp

Ha nem konzervből készítjük a levest, előző este áztassuk be a fehérbabot. A főzési ideje 2-2,5 órára fog nőni, de nagyon finom lesz!

Kiskanálnyi morzsolt kakukkfüvet is tehetünk a levesbe.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

797 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Bableves füstölt sonkával

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Magas falú fazékban hevítsünk 2-3 evőkanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Ha elég forró, futtassuk meg benne az apróra vágott hagymát, majd a megmosott, feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert. Tegyük a fazékba a megpucolt fokhagyma gerezdeket is egészben, majd a babérlevelet. 
  2. Pirítsuk 2-3 percig a zöldségeket, majd öntsük fel a 1 dl száraz fehérborral. Ezután forraljuk további 4-5 percig őket, majd öntsünk 1,6-1,8 l forrásban lévő húsleves alaplevet vagy vizet az edénybe. Sózzuk ízlés szerint, majd forraljuk fel újra a levest.
  3. Vágjuk fel a maradék főtt, húsvéti sonkát 3-4 cm-es darabokra, majd tegyük a levesbe.
  4. Öntsük le a fehérbab konzervek levét, majd adjuk a babot is a leveshez. 
  5. Közepesnél alacsonyabb lángon főzzük készre 30-35 perc alatt.
  6. Tálaljuk krémesre kevert tejföllel és friss petrezselyemmel a bablevest.

Elkészítési tipp

Ha nem konzervből készítjük a levest, előző este áztassuk be a fehérbabot. A főzési ideje 2-2,5 órára fog nőni, de nagyon finom lesz!

Kiskanálnyi morzsolt kakukkfüvet is tehetünk a levesbe.