Bezár Adagolást segítő kupakkal Tudj meg többet itt!

Aranygaluska

Az aranygaluska elkészítésénél bár kicsit jobban kell figyelni, de megéri a fáradtságot. A finom tésztán a ropogós dió és a krémes sodó egyszerűen mennyei! 

Elő- és elkészítési idő

10 + 10 + 40 + 40 + 50 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~ 810 Kcal

Allergének

Diófélék

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

Az aranygaluskához:

  • 2,5 dl tej
  • 7 g szárított porélesztő
  • 50 g cukor
  • 100 g Vénusz Sütőmargarin
  • 3 tojássárgája
  • 500 g liszt
  • 1 citrom lereszelt héja
  • csipet só

A ropogós dió bevonathoz:

A sodóhoz:

  • 5 dl tej
  • 125 g cukor
  • 6 tojás sárgája
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

Elkészítés

  1. Langyosítsuk fel a tejet, keverjük el benne egy kiskanálnyi cukrot és egy kanálnyi lisztet, majd adjuk hozzá a porélesztőt. Kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
  2. Tegyük dagasztógépbe a lisztet, a maradék cukrot, egy csipet sót, a tojások sárgáját és a Vénusz Sütőmargarint. Adjuk hozzá az élesztős tejet, majd a citrom lereszelt héját is, és dagasszuk 10 percig, amíg sima tésztát kapunk. 
  3. Fedjük le és szobahőmérsékleten kelesszük 40 percig a tésztát.
  4. Daráljuk meg a diót, de hagyjunk nagyobb darabokat is benne! Nagyobb tálban forgassuk össze a kristálycukorral. 
  5. Egy kisebb edényben olvasszuk fel a Vénusz Sütőmargarint.
  6. A megkelt tésztát nyújtsuk ki 2-3 cm vastagságúra. Kis pogácsaszaggatóval formázzunk korongokat belőle, amíg el nem fogy a tészta. Tegyük a korongokat először az olvasztott Vénusz Sütőmargarinba, majd hempergessük a diós cukorba. Végül tegyük Vénusz Sütőmargarinnal enyhén kikent nagy, magas falú sütőformába vagy tepsibe. 
  7. 2-3 rétegben tegyük a galuskákat a formába, de vigyázzunk az elhelyezésnél, mert kétszeresére fognak dagadni a galuskák. Végül öntsük le a tésztát a maradék olvasztott Vénusz Sütőmargarinnal és a diós cukorral.
  8. Kelesszük így a tésztát további 40 percig. 
  9. Közben melegítsük elő a sütőt 170 ºC-ra.
  10. Tegyük az aranygaluskát az előmelegített sütőbe, és 35-45 perc alatt süssük készre.
  11. Közepes habüstben keverjük egészen krémesre a tojások sárgáját a cukorral.
  12. Melegítsük fel a tejet nagyjából 60-70 ºC-ra a vaníliarúd kikapart magjával. 
  13. Forraljunk vizet egy akkora edényben, ami fölé kényelmesen el tudjuk majd helyezni a habüstöt.
  14. Ezután következik egy fontos lépés, a hőkiegyenlítés, hogy a sodó megfelelő állagú legyen. Lassan és vékony sugárban, folyamatos keverés mellett adjuk a melegített vaníliás tejet a cukros tojáskrémhez. Ha mindet átöntöttük, tegyük a habüstöt vízgőz fölé, majd további folyamatos keverés mellett 10 perc alatt kíméletesen sűrítsük be. 
  15. Tálaljuk forrón az aranygaluskát a vaníliasodóval.

Elkészítési tipp

Citromhéj reszeléshez használjunk kezeletlen citromot. Reszelés közben csak a sárga részt reszeljük, a fehér már megkeseríti az ételt.

Hevítéskor a vaníliarúd héját is bele tehetjük a tejbe, ráérünk később kivenni.

25 gramm friss élesztővel is elkészíthetjük az aranygaluskát.

Vénusz Natúr Sütőmargarin

A Vénusz margarinokhoz a repce legjavát használjuk fel. A magokból először fizikai úton első préselésű repceolajat nyerünk ki, amit finomítunk, majd más növényi olajokkal gazdagítunk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

895 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Aranygaluska

Hozzávalók

Az aranygaluskához:

A ropogós dió bevonathoz:

A sodóhoz:

Elkészítés

  1. Langyosítsuk fel a tejet, keverjük el benne egy kiskanálnyi cukrot és egy kanálnyi lisztet, majd adjuk hozzá a porélesztőt. Kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
  2. Tegyük dagasztógépbe a lisztet, a maradék cukrot, egy csipet sót, a tojások sárgáját és a Vénusz Sütőmargarint. Adjuk hozzá az élesztős tejet, majd a citrom lereszelt héját is, és dagasszuk 10 percig, amíg sima tésztát kapunk. 
  3. Fedjük le és szobahőmérsékleten kelesszük 40 percig a tésztát.
  4. Daráljuk meg a diót, de hagyjunk nagyobb darabokat is benne! Nagyobb tálban forgassuk össze a kristálycukorral. 
  5. Egy kisebb edényben olvasszuk fel a Vénusz Sütőmargarint.
  6. A megkelt tésztát nyújtsuk ki 2-3 cm vastagságúra. Kis pogácsaszaggatóval formázzunk korongokat belőle, amíg el nem fogy a tészta. Tegyük a korongokat először az olvasztott Vénusz Sütőmargarinba, majd hempergessük a diós cukorba. Végül tegyük Vénusz Sütőmargarinnal enyhén kikent nagy, magas falú sütőformába vagy tepsibe. 
  7. 2-3 rétegben tegyük a galuskákat a formába, de vigyázzunk az elhelyezésnél, mert kétszeresére fognak dagadni a galuskák. Végül öntsük le a tésztát a maradék olvasztott Vénusz Sütőmargarinnal és a diós cukorral.
  8. Kelesszük így a tésztát további 40 percig. 
  9. Közben melegítsük elő a sütőt 170 ºC-ra.
  10. Tegyük az aranygaluskát az előmelegített sütőbe, és 35-45 perc alatt süssük készre.
  11. Közepes habüstben keverjük egészen krémesre a tojások sárgáját a cukorral.
  12. Melegítsük fel a tejet nagyjából 60-70 ºC-ra a vaníliarúd kikapart magjával. 
  13. Forraljunk vizet egy akkora edényben, ami fölé kényelmesen el tudjuk majd helyezni a habüstöt.
  14. Ezután következik egy fontos lépés, a hőkiegyenlítés, hogy a sodó megfelelő állagú legyen. Lassan és vékony sugárban, folyamatos keverés mellett adjuk a melegített vaníliás tejet a cukros tojáskrémhez. Ha mindet átöntöttük, tegyük a habüstöt vízgőz fölé, majd további folyamatos keverés mellett 10 perc alatt kíméletesen sűrítsük be. 
  15. Tálaljuk forrón az aranygaluskát a vaníliasodóval.

Elkészítési tipp

Citromhéj reszeléshez használjunk kezeletlen citromot. Reszelés közben csak a sárga részt reszeljük, a fehér már megkeseríti az ételt.

Hevítéskor a vaníliarúd héját is bele tehetjük a tejbe, ráérünk később kivenni.

25 gramm friss élesztővel is elkészíthetjük az aranygaluskát.