Kofta sült tavaszi zöldségekkel

Csodás bárány, tavaszi zöldségek és ropogós pita. Tökéletes vasárnapi ebéd.

Elő- és elkészítési idő

10 + 40 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~ 790 Kcal

Allergének

Mustár

Szezámmag

Tojás

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A koftához:

A sült zöldségekhez:

  • 3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj
  • 4 nagyobb sárgarépa
  • 8 szál halványító zeller
  • 1 kisebb tök
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes lilahagyma
  • fél citrom leve
  • 1 dl majonéz
  • 2 ek tahini 
  • 2 ek szezámmag
  • tormalevél saláta
  • pita a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 ºC-ra.
  2. Mossuk meg a zöldségeket. A répát és a tököt hámozzuk meg, a tököt vágjuk félbe, majd magozzuk is ki. A répát vágjuk ketté hosszában, majd felezzük tovább, hogy hosszú csíkokat kapjunk. Daraboljuk fel a zellert, a tököt és a lilahagymát is. A fokhagyma gerezdeket pucoljuk meg, majd hagyjuk egészben. 
  3. Nagy tepsiben forgassuk össze az összes zöldséget 2-3 evőkanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajjal, majd sózzuk ízlés szerint. Facsarjuk ki egy fél citrom levét a zöldségekre, és tegyük az előmelegített sütőbe a tepsit. 40 perc alatt süssük készre, közben egyszer forgassuk át a zöldségeket.
  4. Nagy keverőedényben keverjük össze a darált bárányhúst az apróra vágott hagymával és petrezselyemmel. Adjuk hozzá a fűszereket is, majd gyúrjuk amennyire lehet egyneművé. Benedvesített kézzel formázzunk a masszából 4-5 cm átmérőjű golyókat, majd helyezzük őket Vénusz 100% napraforgó-étolajjal kikent tepsibe. Tegyük az előmelegített sütőbe a húsgolyókat, és 25 perc alatt süssük készre. 
  5. Keverjünk ki 2 evőkanálnyi tahinit (szezámpasztát), 2 evőkanál szezámmagot 1 dl majonézzel. 
  6. Tálaljuk forrón a koftát friss, mosott tormalevél salátával, pitával és a szezámos majonézzel.

Elkészítési tipp

15 perc tájékán forgassunk egyet a húsgolyókon, hogy a másik oldaluk is lepiruljon.

Készítsünk házi majonézt: keverőedényben keverjük ki egy tojássárgáját kiskanálnyi mustárral és egy kiskanál cukorral, majd folyamatos keverés közben, vékony sugárban adjuk hozzá 1 dl Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Sózzuk ízlés szerint.

Más tavaszi saláta is tökéletes lesz hozzá, de a tormalevéltől frissebb lesz az íze!

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

813 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Kofta sült tavaszi zöldségekkel

Hozzávalók

A koftához:

A sült zöldségekhez:

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 ºC-ra.
  2. Mossuk meg a zöldségeket. A répát és a tököt hámozzuk meg, a tököt vágjuk félbe, majd magozzuk is ki. A répát vágjuk ketté hosszában, majd felezzük tovább, hogy hosszú csíkokat kapjunk. Daraboljuk fel a zellert, a tököt és a lilahagymát is. A fokhagyma gerezdeket pucoljuk meg, majd hagyjuk egészben. 
  3. Nagy tepsiben forgassuk össze az összes zöldséget 2-3 evőkanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajjal, majd sózzuk ízlés szerint. Facsarjuk ki egy fél citrom levét a zöldségekre, és tegyük az előmelegített sütőbe a tepsit. 40 perc alatt süssük készre, közben egyszer forgassuk át a zöldségeket.
  4. Nagy keverőedényben keverjük össze a darált bárányhúst az apróra vágott hagymával és petrezselyemmel. Adjuk hozzá a fűszereket is, majd gyúrjuk amennyire lehet egyneművé. Benedvesített kézzel formázzunk a masszából 4-5 cm átmérőjű golyókat, majd helyezzük őket Vénusz 100% napraforgó-étolajjal kikent tepsibe. Tegyük az előmelegített sütőbe a húsgolyókat, és 25 perc alatt süssük készre. 
  5. Keverjünk ki 2 evőkanálnyi tahinit (szezámpasztát), 2 evőkanál szezámmagot 1 dl majonézzel. 
  6. Tálaljuk forrón a koftát friss, mosott tormalevél salátával, pitával és a szezámos majonézzel.

Elkészítési tipp

15 perc tájékán forgassunk egyet a húsgolyókon, hogy a másik oldaluk is lepiruljon.

Készítsünk házi majonézt: keverőedényben keverjük ki egy tojássárgáját kiskanálnyi mustárral és egy kiskanál cukorral, majd folyamatos keverés közben, vékony sugárban adjuk hozzá 1 dl Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Sózzuk ízlés szerint.

Más tavaszi saláta is tökéletes lesz hozzá, de a tormalevéltől frissebb lesz az íze!