Frédi húsos krokettje

Húsos, krumplis, ropogós és puha. A legjobb krokett.

Elő- és elkészítési idő

180 +10 + 10 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~ 450 Kcal

Allergének

Glutén

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A húshoz:

  • 6 db csontos csirke felsőcomb (~70 dkg)
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2 tk füstölt paprika
  • 4-5 babérlevél
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj
  • só, bors

A panírhoz:

  • 1 kg krumpli

A házi majonézhez:

  • snidling a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 140 ºC-ra.
  2. Sózzuk, borsozzuk meg a csirke felsőcombokat, majd tegyük a bőrös oldalukkal felfelé egy Vénusz 100% napraforgó-étolajjal enyhén kikent magas falú tepsibe. Tegyük mellé a fokhagymagerezdeket és a babérleveleket. Locsoljuk meg a száraz fehérborral, majd fedjük be alaposan alufóliával.
  3. Tegyük az előmelegített sütőbe 2,5 órára sülni.
  4. A 2,5 óra elteltével emeljük a sütő fokozatát 190 ºC-ra. Távolítsuk el az alufóliát, majd pirítsunk rá további fél órán keresztül a már puha húsra.
  5. Közben hámozzuk meg a krumplit, majd főzzük puhára bőséges mennyiségű sózott vízben. Ha elkészült, csepegtessük le, majd egy villával törjük össze.
  6. Ha elkészült a hús, a csont könnyen eltávolítható. Tegyük a húst a krumpli mellé, majd egy villával zúzzuk össze őket együtt, egyszerre. Tegyünk a megpuhult fokhagymagerezdekből is és a hús szaftjából is a masszához! Addig zúzzuk, amíg könnyen formázható pép lesz belőle. 
  7. Formázzunk 4-5 cm-es golyókat a masszából. Ne gyúrjuk túl – vagyis nagyon keményre –, akkor jó, ha puha marad.
  8. Panírozzuk be a golyókat: forgassuk meg lisztben, aztán felvert tojásban, végül zsemlemorzsában.
  9. Magas falú fazékban hevítsünk bőséges mennyiségű Vénusz Sütőolajat. Ha elég forró, óvatosan tegyük bele a bepanírozott golyókat, majd 4-7 perc alatt süssük aranybarnára. 
  10. Sütés után tegyük a kroketteket papírtörlőre.
  11. Közben készítsük el a házi majonézt:  nagy keverőedényben 1 tojás sárgáját keverjük ki a mustárral és a cukorral. Folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá az étolajat, először csak cseppenként, aztán már lehet vékony sugárban is önteni. A lényeg, hogy rögtön keverjük át a tojással, és ne hagyjuk, hogy kicsapódjon az olaj. Keverjük hozzá a csipetnyi reszelt szerecsendiót, facsarjuk bele a fél citrom levét, majd adjuk hozzá a tejfölt is, hogy salátaöntetet kapjunk. Végül sózzuk ízlés szerint.
  12. Tálaljuk forrón a kroketteket, friss snidlinggel és az elkészült házi majonézzel, illetve készíthetünk hozzá friss salátát is.

Elkészítési tipp

Hidegen is nagyon finom!

A hús összezúzásánál nyugodtan keverjük hozzá a bőrét is, nagyon finom lesz!

Ízlés szerint adagoljunk a krokett készítésénél a szaftból, de akár az egész is belemehet majd.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

879 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Frédi húsos krokettje

Hozzávalók

A húshoz:

A panírhoz:

A házi majonézhez:

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 140 ºC-ra.
  2. Sózzuk, borsozzuk meg a csirke felsőcombokat, majd tegyük a bőrös oldalukkal felfelé egy Vénusz 100% napraforgó-étolajjal enyhén kikent magas falú tepsibe. Tegyük mellé a fokhagymagerezdeket és a babérleveleket. Locsoljuk meg a száraz fehérborral, majd fedjük be alaposan alufóliával.
  3. Tegyük az előmelegített sütőbe 2,5 órára sülni.
  4. A 2,5 óra elteltével emeljük a sütő fokozatát 190 ºC-ra. Távolítsuk el az alufóliát, majd pirítsunk rá további fél órán keresztül a már puha húsra.
  5. Közben hámozzuk meg a krumplit, majd főzzük puhára bőséges mennyiségű sózott vízben. Ha elkészült, csepegtessük le, majd egy villával törjük össze.
  6. Ha elkészült a hús, a csont könnyen eltávolítható. Tegyük a húst a krumpli mellé, majd egy villával zúzzuk össze őket együtt, egyszerre. Tegyünk a megpuhult fokhagymagerezdekből is és a hús szaftjából is a masszához! Addig zúzzuk, amíg könnyen formázható pép lesz belőle. 
  7. Formázzunk 4-5 cm-es golyókat a masszából. Ne gyúrjuk túl – vagyis nagyon keményre –, akkor jó, ha puha marad.
  8. Panírozzuk be a golyókat: forgassuk meg lisztben, aztán felvert tojásban, végül zsemlemorzsában.
  9. Magas falú fazékban hevítsünk bőséges mennyiségű Vénusz Sütőolajat. Ha elég forró, óvatosan tegyük bele a bepanírozott golyókat, majd 4-7 perc alatt süssük aranybarnára. 
  10. Sütés után tegyük a kroketteket papírtörlőre.
  11. Közben készítsük el a házi majonézt:  nagy keverőedényben 1 tojás sárgáját keverjük ki a mustárral és a cukorral. Folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá az étolajat, először csak cseppenként, aztán már lehet vékony sugárban is önteni. A lényeg, hogy rögtön keverjük át a tojással, és ne hagyjuk, hogy kicsapódjon az olaj. Keverjük hozzá a csipetnyi reszelt szerecsendiót, facsarjuk bele a fél citrom levét, majd adjuk hozzá a tejfölt is, hogy salátaöntetet kapjunk. Végül sózzuk ízlés szerint.
  12. Tálaljuk forrón a kroketteket, friss snidlinggel és az elkészült házi majonézzel, illetve készíthetünk hozzá friss salátát is.

Elkészítési tipp

Hidegen is nagyon finom!

A hús összezúzásánál nyugodtan keverjük hozzá a bőrét is, nagyon finom lesz!

Ízlés szerint adagoljunk a krokett készítésénél a szaftból, de akár az egész is belemehet majd.