Grillezett lazac citromszósszal

A nyári grillezések slágere lehet ez a finoman füstös, a citromszósztól pedig friss és illatos lazac.

Elő- és elkészítési idő

10 + 30 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~ 740 Kcal

Allergének

Hal

Tej és tejszármazékok

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A halhoz:

  • 1 kg paradicsom
  • 6-8 db jalapeno paprika

A mártáshoz:

  • 4-6 szelet kenyér

Elkészítés

  1. Finoman dörzsöljük be a halat a Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajjal, majd tegyük 2 órára hűtőszekrénybe. 
  2. Készítsük el a grillezéshez az ideális parazsat: akkor lesz jó, ha már egyenletesen nagy hőt ad le a parázsló faszén, semmiképpen ne lángoljon. Tegyük a grillrácsot 8-10 cm-rel a parázs fölé.
  3. Vágjuk félbe a paradicsomokat, majd finoman dörzsöljük be őket a Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajjal. Ha megvagyunk, mehet is a megtisztított jalapeno paprikákkal együtt a grillrácsra.
  4. Sózzuk be a halat, majd tegyük bőrével lefelé a grillrácsra, a parázs fölé. Néha nézzünk rá, de hagyjuk sülni kb. 10 percig, és közben készítsük el a mártást. Egy fém lapáttal nyúljunk néha a hal bőre és a rács közé, hogy ne tapadjon le.
  5. Magas falú fazékban hevítsünk Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajat. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, majd pirítsuk pár percig, utána öntsük fel a tejszínnel. Forraljuk fel, facsarjuk hozzá a citrom levét. Sózzuk ízlés szerint, majd tegyük a legalacsonyabb fokozatra, és sűrítsük be a mártást. Végül keverjük hozzá az apróra vágott snidlinget és a rozmaringot is.
  6. Forgassuk meg a paradicsomokat és a többi zöldséget is a grillrácson.
  7. Ha a halat megemelve azt látjuk, hogy már ropogósra sült a bőre és a halhús teteje is kezd kifehéredni, akkor óvatosan fordítsuk meg a rácson. Süssük készre további 5-8 perc alatt.
  8. Tálaljuk forrón a halat a citrommártással, grillezett zöldségekkel és pirított kenyérrel.

Elkészítési tipp

A grillezéshez mindig tiszta grillrácsot használjunk!

Minél közelebb van a grillrács a parázshoz, annál hamarabb fog elkészülni a hal és a zöldség is. Vigyázzunk, ne égessük oda!

Kedvünk szerint grillezhetünk felszeletelt padlizsánt, cukkinit, vagy egyéb zöldséget is.

Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolaj

Első préselésű finomított repceétolaj fokhagymás, paradicsomos és bazsalikomos fűszerezéssel.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

879 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Grillezett lazac citromszósszal

Hozzávalók

A halhoz:

A mártáshoz:

Elkészítés

  1. Finoman dörzsöljük be a halat a Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajjal, majd tegyük 2 órára hűtőszekrénybe. 
  2. Készítsük el a grillezéshez az ideális parazsat: akkor lesz jó, ha már egyenletesen nagy hőt ad le a parázsló faszén, semmiképpen ne lángoljon. Tegyük a grillrácsot 8-10 cm-rel a parázs fölé.
  3. Vágjuk félbe a paradicsomokat, majd finoman dörzsöljük be őket a Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajjal. Ha megvagyunk, mehet is a megtisztított jalapeno paprikákkal együtt a grillrácsra.
  4. Sózzuk be a halat, majd tegyük bőrével lefelé a grillrácsra, a parázs fölé. Néha nézzünk rá, de hagyjuk sülni kb. 10 percig, és közben készítsük el a mártást. Egy fém lapáttal nyúljunk néha a hal bőre és a rács közé, hogy ne tapadjon le.
  5. Magas falú fazékban hevítsünk Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajat. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, majd pirítsuk pár percig, utána öntsük fel a tejszínnel. Forraljuk fel, facsarjuk hozzá a citrom levét. Sózzuk ízlés szerint, majd tegyük a legalacsonyabb fokozatra, és sűrítsük be a mártást. Végül keverjük hozzá az apróra vágott snidlinget és a rozmaringot is.
  6. Forgassuk meg a paradicsomokat és a többi zöldséget is a grillrácson.
  7. Ha a halat megemelve azt látjuk, hogy már ropogósra sült a bőre és a halhús teteje is kezd kifehéredni, akkor óvatosan fordítsuk meg a rácson. Süssük készre további 5-8 perc alatt.
  8. Tálaljuk forrón a halat a citrommártással, grillezett zöldségekkel és pirított kenyérrel.

Elkészítési tipp

A grillezéshez mindig tiszta grillrácsot használjunk!

Minél közelebb van a grillrács a parázshoz, annál hamarabb fog elkészülni a hal és a zöldség is. Vigyázzunk, ne égessük oda!

Kedvünk szerint grillezhetünk felszeletelt padlizsánt, cukkinit, vagy egyéb zöldséget is.