Grillezett lazac citromszósszal

A nyári grillezések slágere lehet ez a finoman füstös, a citromszósztól pedig friss és illatos lazac.

Elő- és elkészítési idő

10 + 30 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~ 740 Kcal

Allergének

Hal

Tej és tejszármazékok

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A halhoz:

  • 1 kg paradicsom
  • 6-8 db jalapeno paprika

A mártáshoz:

  • 4-6 szelet kenyér

Elkészítés

  1. Finoman dörzsöljük be a halat a Vénusz Fokhagymás olajjal, majd tegyük 2 órára hűtőszekrénybe. 
  2. Készítsük el a grillezéshez az ideális parazsat: akkor lesz jó, ha már egyenletesen nagy hőt ad le a parázsló faszén, semmiképpen ne lángoljon. Tegyük a grillrácsot 8-10 cm-rel a parázs fölé.
  3. Vágjuk félbe a paradicsomokat, majd finoman dörzsöljük be őket a Vénusz Fokhagymás olajjal. Ha megvagyunk, mehet is a megtisztított jalapeno paprikákkal együtt a grillrácsra.
  4. Sózzuk be a halat, majd tegyük bőrével lefelé a grillrácsra, a parázs fölé. Néha nézzünk rá, de hagyjuk sülni kb. 10 percig, és közben készítsük el a mártást. Egy fém lapáttal nyúljunk néha a hal bőre és a rács közé, hogy ne tapadjon le.
  5. Magas falú fazékban hevítsünk Vénusz Fokhagymás olajat. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, majd pirítsuk pár percig, utána öntsük fel a tejszínnel. Forraljuk fel, facsarjuk hozzá a citrom levét. Sózzuk ízlés szerint, majd tegyük a legalacsonyabb fokozatra, és sűrítsük be a mártást. Végül keverjük hozzá az apróra vágott snidlinget és a rozmaringot is.
  6. Forgassuk meg a paradicsomokat és a többi zöldséget is a grillrácson.
  7. Ha a halat megemelve azt látjuk, hogy már ropogósra sült a bőre és a halhús teteje is kezd kifehéredni, akkor óvatosan fordítsuk meg a rácson. Süssük készre további 5-8 perc alatt.
  8. Tálaljuk forrón a halat a citrommártással, grillezett zöldségekkel és pirított kenyérrel.

Elkészítési tipp

A grillezéshez mindig tiszta grillrácsot használjunk!

Minél közelebb van a grillrács a parázshoz, annál hamarabb fog elkészülni a hal és a zöldség is. Vigyázzunk, ne égessük oda!

Kedvünk szerint grillezhetünk felszeletelt padlizsánt, cukkinit, vagy egyéb zöldséget is.

Vénusz Fokhagymás olaj

Finomított napraforgó-étolaj fokhagymás, paradicsomos és bazsalikomos fűszerezéssel.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

808 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Grillezett lazac citromszósszal

Hozzávalók

A halhoz:

A mártáshoz:

Elkészítés

  1. Finoman dörzsöljük be a halat a Vénusz Fokhagymás olajjal, majd tegyük 2 órára hűtőszekrénybe. 
  2. Készítsük el a grillezéshez az ideális parazsat: akkor lesz jó, ha már egyenletesen nagy hőt ad le a parázsló faszén, semmiképpen ne lángoljon. Tegyük a grillrácsot 8-10 cm-rel a parázs fölé.
  3. Vágjuk félbe a paradicsomokat, majd finoman dörzsöljük be őket a Vénusz Fokhagymás olajjal. Ha megvagyunk, mehet is a megtisztított jalapeno paprikákkal együtt a grillrácsra.
  4. Sózzuk be a halat, majd tegyük bőrével lefelé a grillrácsra, a parázs fölé. Néha nézzünk rá, de hagyjuk sülni kb. 10 percig, és közben készítsük el a mártást. Egy fém lapáttal nyúljunk néha a hal bőre és a rács közé, hogy ne tapadjon le.
  5. Magas falú fazékban hevítsünk Vénusz Fokhagymás olajat. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, majd pirítsuk pár percig, utána öntsük fel a tejszínnel. Forraljuk fel, facsarjuk hozzá a citrom levét. Sózzuk ízlés szerint, majd tegyük a legalacsonyabb fokozatra, és sűrítsük be a mártást. Végül keverjük hozzá az apróra vágott snidlinget és a rozmaringot is.
  6. Forgassuk meg a paradicsomokat és a többi zöldséget is a grillrácson.
  7. Ha a halat megemelve azt látjuk, hogy már ropogósra sült a bőre és a halhús teteje is kezd kifehéredni, akkor óvatosan fordítsuk meg a rácson. Süssük készre további 5-8 perc alatt.
  8. Tálaljuk forrón a halat a citrommártással, grillezett zöldségekkel és pirított kenyérrel.

Elkészítési tipp

A grillezéshez mindig tiszta grillrácsot használjunk!

Minél közelebb van a grillrács a parázshoz, annál hamarabb fog elkészülni a hal és a zöldség is. Vigyázzunk, ne égessük oda!

Kedvünk szerint grillezhetünk felszeletelt padlizsánt, cukkinit, vagy egyéb zöldséget is.