Rizsbundában rántott tök

Klasszikus könnyű, nyári étel a tök, ezúttal rizsbundában készítve.

Elő- és elkészítési idő

10 + 15 + 20 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

5 főre

Kalória

~ 890 Kcal

Allergének

Mustár

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A tökhöz:

  • 2 kisebb tök
  • 200+70 g rizsliszt
  • 100 g kukoricakeményítő
  • 2 tojás
  • 0,5 liter citromos szénsavas üdítőital
  • 1 tk só
  • 12 g sütőpor
  • 5 dl Vénusz Sütőolaj

A körethez:

A tartármártáshoz:

Elkészítés

  1. Kezdjük a munkát rizzsel: magas falú fazékban hevítsünk kanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Adjuk hozzá a rizst, majd pirítsuk 3-5 percig, amíg üvegesedni kezd. Sózzuk meg, majd öntsük fel 1,7-szeres mennyiségű forró vízzel, majd fedjük le az edényt. Tegyük a legalacsonyabb fokozatra és 20-25 perc alatt főzzük készre. Néha ellenőrizzük, hogy elég-e a víz alatta, ha kevés, pótoljuk.
  2. Kis keverőedényben keverjük el a tojássárgáját a mustárral, a cukorral és a sóval. Óvatosan, folyamatos keverés mellett, cseppenként adagolva öntsük hozzá az 1 dl Vénusz 100% napaforgó-étolajat. Azért kell keverni közben, hogy emulziót kapjunk, ami legyen teljesen egynemű. Ha készen vagyunk az olajjal, hintsük meg a szerecsendióval, és keverjük hozzá a minél apróbb kockákra darabolt savanyú uborkát. Keverjük krémesre a tejföllel, és felhasználásig tároljuk hűtőszekrényben az uborkás tartármártást.
  3. Hámozzuk meg a tököt, majd vágjuk 1-2 cm vastag szeletekre. Pogácsaszaggatóval vágjuk ki a szeletek közepén a magházat. Sózzuk be, majd hagyjuk állni 10-15 percig a tököt, amíg levet ereszt, amit majd itassunk fel.
  4. Nagy keverőedényben keverjük össze a 200 g rizslisztet a keményítővel, sóval, sütőporral. Adjuk hozzá a két tojást, majd öntsük fel 5 dl szénsavas-citromos üdítőitallal. Keverjük csomómentesre, hogy híg tésztát kapjunk. Ha túl híg lenne, pár kanálnyi rizsliszttel javítsunk rajta. 
  5. Magas falú edényben hevítsünk 5-6 dl Vénusz Sütőolajat közepesnél magasabb hőfokon.
  6. Forgassuk meg a tökszeleteket a maradék 70 g rizslisztben, majd tegyük a híg tésztába.
  7. A híg tésztából egy kicsit le kell csepegtetni, ezuán tegyük óvatosan a tököket a forró olajba. Süssük aranybarnára 5-7 perc alatt, közben egyszer fordítsunk rajta. Ha megsült, vegyük ki és tegyük papírtörlőre. Folytassuk a sütést addig, amíg el nem fogy az összes tök.
  8. Tálaljuk forrón a rizzsel és a tartármártással!

Elkészítési tipp

A citromos-szénsavas üdítőital cukortartalmától könnyen karamellizálódik a rizsbunda, extra cukros és sós is lesz egyben, a szénsavtartalma pedig a tészta ropogósságát segíti elő.

Rizs helyett tálalhatjuk könnyű nyári salátával is.

Forró olajban süssük a tököt: így gyorsabban elkészül, és nem szívja meg magát. Apró morzsadarabbal teszteljünk: ha pezseg, amikor az olajba ejtjük, süthetünk.

Vénusz Sütőolaj

A Vénusz Sütőolaj első préselésű finomított napraforgó-étolajat és nemesített, nagy olajsavtartalmú napraforgómagból készült olajat tartalmaz, amely természetesen gazdag omega-9-ben, így kiváló hőtűrőképességgel rendelkezik.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

804 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Rizsbundában rántott tök

Hozzávalók

A tökhöz:

A körethez:

A tartármártáshoz:

Elkészítés

  1. Kezdjük a munkát rizzsel: magas falú fazékban hevítsünk kanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Adjuk hozzá a rizst, majd pirítsuk 3-5 percig, amíg üvegesedni kezd. Sózzuk meg, majd öntsük fel 1,7-szeres mennyiségű forró vízzel, majd fedjük le az edényt. Tegyük a legalacsonyabb fokozatra és 20-25 perc alatt főzzük készre. Néha ellenőrizzük, hogy elég-e a víz alatta, ha kevés, pótoljuk.
  2. Kis keverőedényben keverjük el a tojássárgáját a mustárral, a cukorral és a sóval. Óvatosan, folyamatos keverés mellett, cseppenként adagolva öntsük hozzá az 1 dl Vénusz 100% napaforgó-étolajat. Azért kell keverni közben, hogy emulziót kapjunk, ami legyen teljesen egynemű. Ha készen vagyunk az olajjal, hintsük meg a szerecsendióval, és keverjük hozzá a minél apróbb kockákra darabolt savanyú uborkát. Keverjük krémesre a tejföllel, és felhasználásig tároljuk hűtőszekrényben az uborkás tartármártást.
  3. Hámozzuk meg a tököt, majd vágjuk 1-2 cm vastag szeletekre. Pogácsaszaggatóval vágjuk ki a szeletek közepén a magházat. Sózzuk be, majd hagyjuk állni 10-15 percig a tököt, amíg levet ereszt, amit majd itassunk fel.
  4. Nagy keverőedényben keverjük össze a 200 g rizslisztet a keményítővel, sóval, sütőporral. Adjuk hozzá a két tojást, majd öntsük fel 5 dl szénsavas-citromos üdítőitallal. Keverjük csomómentesre, hogy híg tésztát kapjunk. Ha túl híg lenne, pár kanálnyi rizsliszttel javítsunk rajta. 
  5. Magas falú edényben hevítsünk 5-6 dl Vénusz Sütőolajat közepesnél magasabb hőfokon.
  6. Forgassuk meg a tökszeleteket a maradék 70 g rizslisztben, majd tegyük a híg tésztába.
  7. A híg tésztából egy kicsit le kell csepegtetni, ezuán tegyük óvatosan a tököket a forró olajba. Süssük aranybarnára 5-7 perc alatt, közben egyszer fordítsunk rajta. Ha megsült, vegyük ki és tegyük papírtörlőre. Folytassuk a sütést addig, amíg el nem fogy az összes tök.
  8. Tálaljuk forrón a rizzsel és a tartármártással!

Elkészítési tipp

A citromos-szénsavas üdítőital cukortartalmától könnyen karamellizálódik a rizsbunda, extra cukros és sós is lesz egyben, a szénsavtartalma pedig a tészta ropogósságát segíti elő.

Rizs helyett tálalhatjuk könnyű nyári salátával is.

Forró olajban süssük a tököt: így gyorsabban elkészül, és nem szívja meg magát. Apró morzsadarabbal teszteljünk: ha pezseg, amikor az olajba ejtjük, süthetünk.