Bezár Adagolást segítő kupakkal Tudj meg többet itt!

Bárányborda sült körtével, köményes rizzsel

Csodásan szaftos bárányhús, pikánsan édes körte, ízes kömény és rozmaring. Az ősz színe-java benne van ebben a főételben.

Elő- és elkészítési idő

30 + 20 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~ 1070 Kcal

Allergének

Diófélék

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A rizshez:

A sült körtéhez:

  • 6 körte
  • 1 dl víz
  • 1 dl méz
  • fél citrom leve
  • csipet só
  • 80 g dió
  • 2 ág rozmaring

A báránybordához:

Elkészítés

  1. Magas falú fazékban hevítsünk fel 2 ek Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Adjuk hozzá a köményt, majd ahogy épp pattogni kezd, rögtön mehet hozzá a rizs is. Pirítsuk át 1-2 perc alatt és öntsük fel 1,6-szoros mennyiségű forrásban lévő vízzel (4,25 dl), és sózzuk meg. Fedjük le, és tegyük a legalacsonyabb fokozatra a lángot. Főzzük készre a rizst kb. 20 perc alatt.
  2. Hámozzuk meg a körtéket, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a szárakat és a magházakat.
  3. Egy nagy serpenyőben kezdjük el főzni a körtéket az 1dl vízzel. Ahogy elpárolog a víz, adjuk hozzá a mézet, a csipet sót, a diót és a rozmaringot, majd a fél citrom levét is. Néha kavarva pirítsuk, amíg elkezd karamellizálódni és szép aranybarna lesz. Miután elkészült, tegyük félre a sült körtéket.
  4. Daraboljuk fel a báránybordát, hogy 4-5 borda kerüljön egy adag húshoz.
  5. Egy nagy serpenyőben hevítsünk magas hőmérsékleten pár evőkanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Amint elég forró, helyezzük bele a bordákat, a csontos részére fordítva. Süssük 1 percig, majd fordítsuk az ellenkező oldalára. További 1 perc után fordítsuk a rövid oldalukra, és közben támasszuk a serpenyő széléhez a húsokat.
  6. Miután körbe pirítottuk nagy hőfokon, csökkentsük közepesnél gyengébbre a lángot, majd néha megforgatva süssük további 3-5 percig.
  7. Ha elkészült, hagyjuk vágódeszkán pihenni további 5 percet, végül a csontok között vágva szeleteljük fel. Sózzuk és tálaljuk forrón a köményes rizzsel és a sült körtével.

Elkészítési tipp

Vigyázzunk, ne süssük túl a húst!

Adjunk rozmaringot a bárányborda mellé is sütéskor, amikor már csökkentettük a hőfokot.

Barna rizzsel is elkészíthetjük!

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

896 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Bárányborda sült körtével, köményes rizzsel

Hozzávalók

A rizshez:

A sült körtéhez:

A báránybordához:

Elkészítés

  1. Magas falú fazékban hevítsünk fel 2 ek Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Adjuk hozzá a köményt, majd ahogy épp pattogni kezd, rögtön mehet hozzá a rizs is. Pirítsuk át 1-2 perc alatt és öntsük fel 1,6-szoros mennyiségű forrásban lévő vízzel (4,25 dl), és sózzuk meg. Fedjük le, és tegyük a legalacsonyabb fokozatra a lángot. Főzzük készre a rizst kb. 20 perc alatt.
  2. Hámozzuk meg a körtéket, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a szárakat és a magházakat.
  3. Egy nagy serpenyőben kezdjük el főzni a körtéket az 1dl vízzel. Ahogy elpárolog a víz, adjuk hozzá a mézet, a csipet sót, a diót és a rozmaringot, majd a fél citrom levét is. Néha kavarva pirítsuk, amíg elkezd karamellizálódni és szép aranybarna lesz. Miután elkészült, tegyük félre a sült körtéket.
  4. Daraboljuk fel a báránybordát, hogy 4-5 borda kerüljön egy adag húshoz.
  5. Egy nagy serpenyőben hevítsünk magas hőmérsékleten pár evőkanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Amint elég forró, helyezzük bele a bordákat, a csontos részére fordítva. Süssük 1 percig, majd fordítsuk az ellenkező oldalára. További 1 perc után fordítsuk a rövid oldalukra, és közben támasszuk a serpenyő széléhez a húsokat.
  6. Miután körbe pirítottuk nagy hőfokon, csökkentsük közepesnél gyengébbre a lángot, majd néha megforgatva süssük további 3-5 percig.
  7. Ha elkészült, hagyjuk vágódeszkán pihenni további 5 percet, végül a csontok között vágva szeleteljük fel. Sózzuk és tálaljuk forrón a köményes rizzsel és a sült körtével.

Elkészítési tipp

Vigyázzunk, ne süssük túl a húst!

Adjunk rozmaringot a bárányborda mellé is sütéskor, amikor már csökkentettük a hőfokot.

Barna rizzsel is elkészíthetjük!