Gesztenyés sült karfiolkrémleves

Krémes, pirult és ropogós! Telt ízeivel tökéletes kezdő fogás a karácsonyi ünnepi menüben.

Elő- és elkészítési idő

30+40 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

6-8 fő

Kalória

~330 Kcal

Allergének

Diófélék

Tej és tejszármazékok

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A sült karfiolhoz:


A leveshez:

  • 2 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj
  • 1 póréhagyma fehér része
  • 100 g gesztenye bél
  • 2 dl főzőtejszín 
  • 30 g szeletelt pirított mandula
  • 50 g parmezán
  • petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 210 ºC-ra.

  2. Tegyük enyhén beolajozott tepsire a fej karfiolt, nagyobb rózsáira szedve. Helyezzünk mellé fokhagyma gerezdeket is, héjastól. Tegyük az előmelegített sütőbe, majd 30 perc alatt pirítsuk addig, amíg barnulni kezd.

  3. Magas falú fazékban hevítsünk 1 evőkanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Adjuk hozzá a felaprított póréhagymát, majd pirítsuk pár percig.

  4. Keverjük a hagymához a hámozott gesztenyét, a sült fokhagymát héj nélkül, majd a sült karfiol nagy részét. A maradékot tegyük félre levesbetétnek.

  5. Öntsük fel 1,6-1,8 liternyi vízzel, sózzuk ízlés szerint, majd főzzük 30 percig.

  6. Adjuk hozzá a leveshez a főzőtejszínt is, és forraljuk újra. 

  7. Botmixerrel turmixoljuk le a levest egészen selymesre. Ha túl sűrű lenne az állaga, akkor forrásban lévő vízzel higíthatjuk.

  8. Tálaljuk forrón a maradék pirított karfiol rózsákkal, pirított szeletelt mandulával és parmezánnal.

Elkészítési tipp

Dobjuk be a szeletelt mandulát 10 percre a karfiol mellé, pirítva még finomabb!

A karfiolnak a megpirult szárait is használjuk fel, mert nagyon finom.

Tálaláskor pár csepp frissen facsart citrommal tehetjük még harmonikusabbá a leves ízét.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

879 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Gesztenyés sült karfiolkrémleves

Hozzávalók

A sült karfiolhoz:


A leveshez:

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 210 ºC-ra.

  2. Tegyük enyhén beolajozott tepsire a fej karfiolt, nagyobb rózsáira szedve. Helyezzünk mellé fokhagyma gerezdeket is, héjastól. Tegyük az előmelegített sütőbe, majd 30 perc alatt pirítsuk addig, amíg barnulni kezd.

  3. Magas falú fazékban hevítsünk 1 evőkanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Adjuk hozzá a felaprított póréhagymát, majd pirítsuk pár percig.

  4. Keverjük a hagymához a hámozott gesztenyét, a sült fokhagymát héj nélkül, majd a sült karfiol nagy részét. A maradékot tegyük félre levesbetétnek.

  5. Öntsük fel 1,6-1,8 liternyi vízzel, sózzuk ízlés szerint, majd főzzük 30 percig.

  6. Adjuk hozzá a leveshez a főzőtejszínt is, és forraljuk újra. 

  7. Botmixerrel turmixoljuk le a levest egészen selymesre. Ha túl sűrű lenne az állaga, akkor forrásban lévő vízzel higíthatjuk.

  8. Tálaljuk forrón a maradék pirított karfiol rózsákkal, pirított szeletelt mandulával és parmezánnal.


Elkészítési tipp

Dobjuk be a szeletelt mandulát 10 percre a karfiol mellé, pirítva még finomabb!

A karfiolnak a megpirult szárait is használjuk fel, mert nagyon finom.

Tálaláskor pár csepp frissen facsart citrommal tehetjük még harmonikusabbá a leves ízét.