Kacsamell gránátalmás céklaszósszal

Csodálatos bíbor színű szósz és rózsaszín kacsa! Ez egy igazán ünnepi asztalra való fogás.

Elő- és elkészítési idő

120 + 10 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

4 fő

Kalória

~ 880 Kcal

Hozzávalók

A kacsához:


A szószhoz:


A körethez:

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 210 ºC-ra.
  2. Tisztítsuk meg a kacsamelleket, finoman sózzuk, borsozzuk. Hevítsünk fel néhány evőkanál Vénusz 100% napraforgó-étolajat egy nagyobb serpenyőben.
  3. Ha már forró az olaj, kezdjük el sütni a kacsamellet a bőrös oldalával lefelé a serpenyőben, 5 perc után fordítsuk meg, majd a másik oldalát is süssük 4-5 percig. 
  4. Ezután helyezzük a 210 ºC-ra előmelegített sütőbe 9 percre, majd pihentessük.
  5. A sütőt ne kapcsoljuk ki, hanem csökkentsük a hőt 190 ºC-ra.
  6. Hámozzuk meg a krumplit és hosszában vágjuk gerezdekre. Bőséges mennyiségű, enyhén sózott vízben főzzük félkészre 20-25 perc alatt.
  7. Terítsük el az előfőzött krumplit egy nagyobb tepsin pár evőkanál Vénusz 100% napraforgó-étolajjal meglocsolva, majd sózzuk, borsozzuk, forgassuk össze az apróra vágott petrezselyemmel. Süssük készre 20-25 perc alatt.
  8. Magas falú fazékban hevítsünk pár kanál Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Adjuk hozzá a meghámozott, felaprított céklát és pirítsuk le pár perc alatt. Öntsük fel a száraz vörösborral, majd annyi vízzel, hogy bőven ellepje. 20-25 perc alatt főzzük puhára. Sózzuk ízlés szerint, majd botmixerrel pürésítsük krémes állagúra.  
  9. Szedjük ki a gránátalma magjait a magházból, majd adjuk a sűrű céklaszószhoz, keverjük bele a borókabogyót, majd főzzük készre alacsony lángon 10-15 perc alatt.
  10. Ha elkészült a kacsa, vegyük ki a melleket a vákuumzacskóból és töröljük szárazra.
  11. Hevítsünk nagyobb teflonserpenyőben 1 evőkanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Helyezzük bele a kacsamelleket a bőrös oldalával lefelé, és süssük 5 percen keresztül. Néha nyomkodjuk le, hogy a bőr egyenletesen érintkezzen a forró felülettel. 5 perc eltelte után fordítsuk meg a melleket és pirítsunk rá a másik oldalára is 30-40 másodpercig. Tegyük vágódeszkára a kacsákat és hagyjuk pihenni 5-8 percig, majd szeleteljük fel.
  12. Tálaljuk forrón a sült krumplival és a céklaszósszal!

Elkészítési tipp

Szuvid készülékkel is elkészíthetjük a kacsát: Melegítsük elő a vizet a sous vide készülékünkkel 54 ºC-ra. Tisztítsuk meg a kacsamelleket, finoman sózzuk, borsozzuk, majd zárjuk őket légmentesen vákuumzacskókba. Helyezzük a zacskókat az előmelegített vízbe 120 percre.

Így pucoljuk meg a gránátalmát: vágjuk le a két végét, irdaljuk be gerezdenként és így megpucolva könnyen kijönnek majd a magok.

Előfőzött céklából is elkészíthetjük a szószt.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

820 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Kacsamell gránátalmás céklaszósszal

Hozzávalók

A kacsához:


A szószhoz:


A körethez:

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 210 ºC-ra.
  2. Tisztítsuk meg a kacsamelleket, finoman sózzuk, borsozzuk. Hevítsünk fel néhány evőkanál Vénusz 100% napraforgó-étolajat egy nagyobb serpenyőben.
  3. Ha már forró az olaj, kezdjük el sütni a kacsamellet a bőrös oldalával lefelé a serpenyőben, 5 perc után fordítsuk meg, majd a másik oldalát is süssük 4-5 percig. 
  4. Ezután helyezzük a 210 ºC-ra előmelegített sütőbe 9 percre, majd pihentessük.
  5. A sütőt ne kapcsoljuk ki, hanem csökkentsük a hőt 190 ºC-ra.
  6. Hámozzuk meg a krumplit és hosszában vágjuk gerezdekre. Bőséges mennyiségű, enyhén sózott vízben főzzük félkészre 20-25 perc alatt.
  7. Terítsük el az előfőzött krumplit egy nagyobb tepsin pár evőkanál Vénusz 100% napraforgó-étolajjal meglocsolva, majd sózzuk, borsozzuk, forgassuk össze az apróra vágott petrezselyemmel. Süssük készre 20-25 perc alatt.
  8. Magas falú fazékban hevítsünk pár kanál Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Adjuk hozzá a meghámozott, felaprított céklát és pirítsuk le pár perc alatt. Öntsük fel a száraz vörösborral, majd annyi vízzel, hogy bőven ellepje. 20-25 perc alatt főzzük puhára. Sózzuk ízlés szerint, majd botmixerrel pürésítsük krémes állagúra.  
  9. Szedjük ki a gránátalma magjait a magházból, majd adjuk a sűrű céklaszószhoz, keverjük bele a borókabogyót, majd főzzük készre alacsony lángon 10-15 perc alatt.
  10. Ha elkészült a kacsa, vegyük ki a melleket a vákuumzacskóból és töröljük szárazra.
  11. Hevítsünk nagyobb teflonserpenyőben 1 evőkanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Helyezzük bele a kacsamelleket a bőrös oldalával lefelé, és süssük 5 percen keresztül. Néha nyomkodjuk le, hogy a bőr egyenletesen érintkezzen a forró felülettel. 5 perc eltelte után fordítsuk meg a melleket és pirítsunk rá a másik oldalára is 30-40 másodpercig. Tegyük vágódeszkára a kacsákat és hagyjuk pihenni 5-8 percig, majd szeleteljük fel.
  12. Tálaljuk forrón a sült krumplival és a céklaszósszal!

Elkészítési tipp

Szuvid készülékkel is elkészíthetjük a kacsát: Melegítsük elő a vizet a sous vide készülékünkkel 54 ºC-ra. Tisztítsuk meg a kacsamelleket, finoman sózzuk, borsozzuk, majd zárjuk őket légmentesen vákuumzacskókba. Helyezzük a zacskókat az előmelegített vízbe 120 percre.

Így pucoljuk meg a gránátalmát: vágjuk le a két végét, irdaljuk be gerezdenként és így megpucolva könnyen kijönnek majd a magok.

Előfőzött céklából is elkészíthetjük a szószt.