Karácsonyi torta

Ez a torta maga a csoda, belül csupa gyümölcs, kívül pedig elegáns marcipán! Elkészíteni pedig könnyebb, mint gondolnánk!

Elő- és elkészítési idő

30 + 10 + 240 + 10 + 10 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

12 szelet

Kalória

~ 660 Kcal

Allergének

Diófélék

Glutén

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A tortához:

  • 200 g Vénusz Natúr Sütőmargarin
  • 150 g datolya (magozott)
  • 150 g arany mazsola
  • 150 g mazsola
  • 100 g aszalt szilva
  • 100 g aszalt barack
  • 100 g aszalt meggy
  • 150 g aszalt vörös áfonya
  • 100 g aszalt fekete áfonya
  • 200 g barna cukor
  • 1 narancs leve és lereszelt héja
  • 1 citrom leve és lereszelt héja
  • 2 dl almalé
  • 0,5 dl konyak (vagy brandy)
  • csipet só
  • 100 g mandulaliszt
  • 100 g szeletelt mandula
  • 150 g liszt
  • 4 tojás
  • fél tk sütőpor
  • 100 g étcsoki pasztilla


A marcipán burkolathoz:

  • 200 g marcipán
  • 50 g porcukor

Elkészítés

  1. Tegyük magas falú fazékba a Vénusz Natúr Sütőmargarin mellé az összes aszalt gyümölcsöt. Nagyjából egyezzenek méretben, a szilvát, datolyát, barackot kicsit aprítsuk fel. Hintsük meg a cukorral, majd adjuk hozzá a narancs és citrom lereszelt héját és levét. Öntsük fel az almalével és a konyakkal, majd forraljuk fel. 
  2. Forrás után gyakran keverve főzzük 20 percig, hogy sűrű szirupot kapjunk. Ha elkészült, hagyjuk hűlni pár percet.
  3. Melegítsük elő a sütőt 140 ºC-ra. 
  4. Béleljük ki egy kapcsos tortaforma alját és oldalát is duplán a sütőpapírral.
  5. Keverjük el az aszalt gyümölcsös szirupban a lisztet, a sütőport, a mandulalisztet, a darabolt mandulát és a tojásokat, hogy sűrű, csomómentes tésztát kapjunk. 
  6. Keverjük el a tésztában az étcsoki pasztillákat is, majd öntsük a tésztát a bélelt tortaformába. 
  7. Fedjük le alufóliával, és tegyük az előmelegített sütőbe 3 órára.
  8. Ha letelt az idő, távolítsuk el a fóliát a torta tetejéről, és süssük további 40 percig. Ha elkészült, hagyjuk 6-24 óra alatt teljesen kihűlni.
  9. Szedjük ki a papírból a tortát, majd fordítsuk a hátára, hogy a sima felülete legyen felül.
  10. Nagy, porcukorral meghintett felületen sodrófa segítségével nyújtsuk ki a marcipánt 3-5 mm vastagságúra.  Nehezen alakul, de végül egész könnyen ki lehet nyújtani! Nyújtsunk belőle akkora kört, hogy ha a torta tetejére tesszük, lelógjon majd az aljáig. 
  11. Helyezzük a kinyújtott marcipánt a sodrófára felcsavarva a torta tetejére. Finoman, lapátkanál vagy a sodrófa segítségével egyengessük el rajta.
  12. Fogyasztásig tároljuk hűtőszekrényben!

Elkészítési tipp

Elkészíthetjük dupla marcipánnal, így a felső réteg más színű lesz, mint az alsó.

Kedvünk szerint összeállíthatjuk, variálhatjuk a tortához az aszalt gyümölcsöket.

A marcipános bevonat nélkül, megfelelően becsomagolva, hetekig megőrzi a torta a minőségét.

Vénusz Natúr Sütőmargarin

A Vénusz margarinokhoz a repce legjavát használjuk fel. A magokból először fizikai úton első préselésű repceolajat nyerünk ki, amit finomítunk, majd más növényi olajokkal gazdagítunk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

891 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Karácsonyi torta

Hozzávalók

A tortához:


A marcipán burkolathoz:

Elkészítés

  1. Tegyük magas falú fazékba a Vénusz Natúr Sütőmargarin mellé az összes aszalt gyümölcsöt. Nagyjából egyezzenek méretben, a szilvát, datolyát, barackot kicsit aprítsuk fel. Hintsük meg a cukorral, majd adjuk hozzá a narancs és citrom lereszelt héját és levét. Öntsük fel az almalével és a konyakkal, majd forraljuk fel. 
  2. Forrás után gyakran keverve főzzük 20 percig, hogy sűrű szirupot kapjunk. Ha elkészült, hagyjuk hűlni pár percet.
  3. Melegítsük elő a sütőt 140 ºC-ra. 
  4. Béleljük ki egy kapcsos tortaforma alját és oldalát is duplán a sütőpapírral.
  5. Keverjük el az aszalt gyümölcsös szirupban a lisztet, a sütőport, a mandulalisztet, a darabolt mandulát és a tojásokat, hogy sűrű, csomómentes tésztát kapjunk. 
  6. Keverjük el a tésztában az étcsoki pasztillákat is, majd öntsük a tésztát a bélelt tortaformába. 
  7. Fedjük le alufóliával, és tegyük az előmelegített sütőbe 3 órára.
  8. Ha letelt az idő, távolítsuk el a fóliát a torta tetejéről, és süssük további 40 percig. Ha elkészült, hagyjuk 6-24 óra alatt teljesen kihűlni.
  9. Szedjük ki a papírból a tortát, majd fordítsuk a hátára, hogy a sima felülete legyen felül.
  10. Nagy, porcukorral meghintett felületen sodrófa segítségével nyújtsuk ki a marcipánt 3-5 mm vastagságúra.  Nehezen alakul, de végül egész könnyen ki lehet nyújtani! Nyújtsunk belőle akkora kört, hogy ha a torta tetejére tesszük, lelógjon majd az aljáig. 
  11. Helyezzük a kinyújtott marcipánt a sodrófára felcsavarva a torta tetejére. Finoman, lapátkanál vagy a sodrófa segítségével egyengessük el rajta.
  12. Fogyasztásig tároljuk hűtőszekrényben!

Elkészítési tipp

Elkészíthetjük dupla marcipánnal, így a felső réteg más színű lesz, mint az alsó.

Kedvünk szerint összeállíthatjuk, variálhatjuk a tortához az aszalt gyümölcsöket.

A marcipános bevonat nélkül, megfelelően becsomagolva, hetekig megőrzi a torta a minőségét.