Zöldségkrémes gratin

A zöldséges szafttól igazán izgalmas lesz ez a gratin, amit a gruyere sajttal koronázunk meg.

Elő- és elkészítési idő

15 + 60 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 főre

Kalória

~ 650 Kcal

Allergének

Tej és tejszármazékok

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Forraljuk fel a tejet a tejszínnel, fokhagymával, kakukkfűvel, szerecsendióval, kávéskanálnyi sóval. Ha felforrt, keverjük hozzá a Vénusz PLUSZ Zöldségkrémet. Keverjük addig, amíg egynemű lesz, majd szedjük ki belőle a fokhagymát és a kakukkfüvet.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra.
  3. Pucoljuk meg a krumplit, majd szeljük minél vékonyabbra, kb. 1-2 mm vastagságúra. Használhatunk hozzá zöldséggyalut vagy mandolint, de éles késsel is menni fog!
  4. Mossuk meg a cukkinit, majd szeljük ugyanolyan vékonyra, mint a krumplit. 
  5. Kenjünk ki egy magas falú tepsit Vénusz 100% napraforgó-étolajjal. Kezdjük el rétegezni a gratint: alulra rakjunk krumplit, majd folytassuk a cukkinivel. Hintsünk a rétegek közé aszalt paradicsomot, a reszelt gruyere sajt felét, és amikor félúton járunk az alapanyagokkal, merjünk rá a zöldségkrémes tejszínből is. Közben finoman sózzuk, majd folytassuk a rétegezést. A legfelső réteg már csak krumpli legyen, ekkor öntsük rá az összes maradék szószt is.
  6. Fedjük be a tepsit alufóliával, majd tegyük az előmelegített sütőbe. 50 perc elteltével távolítsuk el az alufóliát, és hintsük meg a maradék reszelt sajttal a gratin tetejét. Tegyük vissza a sütőbe, és további 15 perc alatt süssük készre.
  7. Ha elkészült, hagyjuk hűlni 15 percig, hogy könnyebben tudjuk majd szeletelni.
  8. Tálaljuk melegen!

Elkészítési tipp

A vékonyra szelt cukkinit sózzuk be finoman fél órával a rétegezés előtt, sok vizet fog kiengedni magából. Ezután töröljük szárazra.

Parmezánnal is elkészíthetjük!

A rétegezés közben friss kakukkfűvel is meghinthetjük.

Vénusz PLUSZ Zöldségkrém Grillezett padlizsánnal

A grillezett padlizsános Vénusz PLUSZ Zöldségkrémmel a mindennapi ételek sem lesznek hétköznapiak! Ráadásul a termék 100% növényi alapú élelmirost-forrás, emellett mesterséges aromáktól, adalékanyagoktól és tartósítószertől mentes.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Zöldségkrémes gratin

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Forraljuk fel a tejet a tejszínnel, fokhagymával, kakukkfűvel, szerecsendióval, kávéskanálnyi sóval. Ha felforrt, keverjük hozzá a Vénusz PLUSZ Zöldségkrémet. Keverjük addig, amíg egynemű lesz, majd szedjük ki belőle a fokhagymát és a kakukkfüvet.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra.
  3. Pucoljuk meg a krumplit, majd szeljük minél vékonyabbra, kb. 1-2 mm vastagságúra. Használhatunk hozzá zöldséggyalut vagy mandolint, de éles késsel is menni fog!
  4. Mossuk meg a cukkinit, majd szeljük ugyanolyan vékonyra, mint a krumplit. 
  5. Kenjünk ki egy magas falú tepsit Vénusz 100% napraforgó-étolajjal. Kezdjük el rétegezni a gratint: alulra rakjunk krumplit, majd folytassuk a cukkinivel. Hintsünk a rétegek közé aszalt paradicsomot, a reszelt gruyere sajt felét, és amikor félúton járunk az alapanyagokkal, merjünk rá a zöldségkrémes tejszínből is. Közben finoman sózzuk, majd folytassuk a rétegezést. A legfelső réteg már csak krumpli legyen, ekkor öntsük rá az összes maradék szószt is.
  6. Fedjük be a tepsit alufóliával, majd tegyük az előmelegített sütőbe. 50 perc elteltével távolítsuk el az alufóliát, és hintsük meg a maradék reszelt sajttal a gratin tetejét. Tegyük vissza a sütőbe, és további 15 perc alatt süssük készre.
  7. Ha elkészült, hagyjuk hűlni 15 percig, hogy könnyebben tudjuk majd szeletelni.
  8. Tálaljuk melegen!

Elkészítési tipp

A vékonyra szelt cukkinit sózzuk be finoman fél órával a rétegezés előtt, sok vizet fog kiengedni magából. Ezután töröljük szárazra.

Parmezánnal is elkészíthetjük!

A rétegezés közben friss kakukkfűvel is meghinthetjük.