Sült bárány aszaltgyümölcsös rizzsel

Gazdag, zamatos egytálétel, ami a Közel-Keletre varázsol minket. 

Elő- és elkészítési idő

120 + 40 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

6 fő

Kalória

~ 750 Kcal

Allergének

Tej és tejszármazékok

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 900 g báránylapocka
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 ek Vénusz Omega étolaj
  • 2 fej hagyma
  • 3 ek Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolaj
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 kk fahéj
  • 1 tk római kömény / kömény
  • 100 g aszalt barack
  • 3 paradicsom
  • 1 cukkini
  • 5 szál angol zeller
  • 300 g rizs
  • 80 g friss menta
  • 80 g friss koriander
  • 4 dl görög joghurt
  • fél citrom leve
  • só, bors

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra. 
  2. Nagy teflonserpenyőben süssük elő az egész báránylapockát 1-2 evőkanálnyi Vénusz Omega étolajban. Süssük nagy lángon, és elegendő, ha csak kérget pirítunk rá.
  3. Sózzuk, borsozzuk finoman az elősütött báránylapockát, majd tegyük az egész fokhagyma gerezdekkel egy Vénusz Omega étolajjal enyhén kikent magas falú tepsibe. Fedjük le a tepsit, majd süssük két órát az előmelegített sütőben. Ha elkészült, hagyjuk hűlni 10 percet, majd éles késsel daraboljuk fel.
  4. Magas falú fazékban hevítsünk Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajat. Futtassuk meg benne a felaprított hagymát és az aszalt barackot. Adjuk hozzá a megmosott és felszeletelt cukkinit, zellerszárat. Ha összeesnek a zöldségek, hintsük meg a fűszerekkel, majd pirítsuk tovább.
  5. Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, a sült fokhagymát, majd a feldarabolt húst is. Szórjuk meg a rizzsel, majd pár perc pirítást követően öntsük fel 6 dl vízzel. Sózzuk ízlés szerint. Fedjük le a fazekat, majd tegyük a legalacsonyabb fokozatra a lángot és fedő alatt pároljuk 45-50 percig, amíg a rizs teljesen megpuhul.
  6. Ha elkészült a rizs, hintsük meg felaprított friss korianderrel és a menta felével. Adjuk hozzá a fél citrom levét, és óvatosan forgassuk össze.
  7. Keverjük a maradék mentát a görög joghurthoz, és ha szükséges, sózzuk meg.
  8. Tálaljuk forrón a báránysültes rizst a frissítő mentás joghurttal!

Elkészítési tipp

Korábbi sütésből maradt báránysültből is elkészíthetjük.

Keverhetünk petrezselymet is a rizshez.

Keverjünk a Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajból a mentás szószhoz is pár kanállal.

Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolaj

Első préselésű finomított repceétolaj fokhagymás, paradicsomos és bazsalikomos fűszerezéssel.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

891 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Sült bárány aszaltgyümölcsös rizzsel

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra. 
  2. Nagy teflonserpenyőben süssük elő az egész báránylapockát 1-2 evőkanálnyi Vénusz Omega étolajban. Süssük nagy lángon, és elegendő, ha csak kérget pirítunk rá.
  3. Sózzuk, borsozzuk finoman az elősütött báránylapockát, majd tegyük az egész fokhagyma gerezdekkel egy Vénusz Omega étolajjal enyhén kikent magas falú tepsibe. Fedjük le a tepsit, majd süssük két órát az előmelegített sütőben. Ha elkészült, hagyjuk hűlni 10 percet, majd éles késsel daraboljuk fel.
  4. Magas falú fazékban hevítsünk Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajat. Futtassuk meg benne a felaprított hagymát és az aszalt barackot. Adjuk hozzá a megmosott és felszeletelt cukkinit, zellerszárat. Ha összeesnek a zöldségek, hintsük meg a fűszerekkel, majd pirítsuk tovább.
  5. Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, a sült fokhagymát, majd a feldarabolt húst is. Szórjuk meg a rizzsel, majd pár perc pirítást követően öntsük fel 6 dl vízzel. Sózzuk ízlés szerint. Fedjük le a fazekat, majd tegyük a legalacsonyabb fokozatra a lángot és fedő alatt pároljuk 45-50 percig, amíg a rizs teljesen megpuhul.
  6. Ha elkészült a rizs, hintsük meg felaprított friss korianderrel és a menta felével. Adjuk hozzá a fél citrom levét, és óvatosan forgassuk össze.
  7. Keverjük a maradék mentát a görög joghurthoz, és ha szükséges, sózzuk meg.
  8. Tálaljuk forrón a báránysültes rizst a frissítő mentás joghurttal!

Elkészítési tipp

Korábbi sütésből maradt báránysültből is elkészíthetjük.

Keverhetünk petrezselymet is a rizshez.

Keverjünk a Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajból a mentás szószhoz is pár kanállal.