Tökfőzelék húsgolyóval

Ez a tökfőzelék húsgolyókkal egy könnyed és hagyományos étel, amit most egy kis modern csavarral készíthetsz el. A lágy főzelék és a fűszeres húsgolyók tökéletes párost alkotnak! 

Elő- és elkészítési idő

10 + 15 + 50 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 fő

Kalória

785

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 2 közepes tök 
  • 3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj 
  • 3 fej hagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 300 g tejföl 
  • 40 g kapor 
  • fél citrom leve 
  • só, bors 

  • 500 g darált marha hús 
  • 500 g darált sertés hús 
  • 2 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj 
  • 1 nagyobb fej hagyma 
  • 1 tk só 
  • 1 tk őrölt koriander 
  • 1 tojás 
  • 100 g zsemlemorzsa 
  • 40 g petrezselyem 
  • frissen őrölt bors 

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 
  2. Nagy serpenyőben hevítsünk kevés Vénusz étolajat, majd futtassuk meg benne pár perc alatt a húsgolyókhoz egészen apróra vágott hagymát. Keverjük a kétféle húshoz a sóval, őrölt korianderrel, tojással, zsemlemorzsával és az apróra vágott petrezselyemmel együtt. Formázzunk 5-6 cm átmérőjű golyókat a masszából és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Helyezzük az előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára. Közben egyszer forgassunk rajtuk! 
  3. Hámozzuk meg a tököt, vágjuk ketté és kanállal kaparjuk ki a magházat. Tökgyalun, vagy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.  
  4. Magas falú edényben hevítsünk Vénusz étolajat. Adjuk hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát, majd ha egy kis színt kapnak, a reszelt tököt is.  
  5. Sózzuk, majd keverjük gyakran, amíg a tök levet ereszt. Főzzük puhára 30-35 perc alatt, majd szedjük ki a tök kétharmadát.  
  6. Keverjünk tejfölt és apróra vágott kaprot a maradékhoz, majd botmixerrel pürésítsük le egészen, ezzel fogjuk sűríteni a főzeléket! Merjük vissza a korábban kivett tököt, majd forraljuk újra. Sózzuk ízlés szerint, ha szükséges, facsarjuk hozzá egy citrom levét. 
  7. Tálaljuk a tökfőzeléket krémesre kevert tejföllel és a húsgolyókkal!

Elkészítési tipp

Kevés fűszerpaprika, mustár is mehet a húsgolyókba! Miután levet ereszt a tök, főzzük fedő nélkül, hogy a folyadék elpárologjon. Cukkinivel is keverhetjük a tökfőzeléket.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

914 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Tökfőzelék húsgolyóval

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 
  2. Nagy serpenyőben hevítsünk kevés Vénusz étolajat, majd futtassuk meg benne pár perc alatt a húsgolyókhoz egészen apróra vágott hagymát. Keverjük a kétféle húshoz a sóval, őrölt korianderrel, tojással, zsemlemorzsával és az apróra vágott petrezselyemmel együtt. Formázzunk 5-6 cm átmérőjű golyókat a masszából és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Helyezzük az előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük aranybarnára. Közben egyszer forgassunk rajtuk! 
  3. Hámozzuk meg a tököt, vágjuk ketté és kanállal kaparjuk ki a magházat. Tökgyalun, vagy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.  
  4. Magas falú edényben hevítsünk Vénusz étolajat. Adjuk hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát, majd ha egy kis színt kapnak, a reszelt tököt is.  
  5. Sózzuk, majd keverjük gyakran, amíg a tök levet ereszt. Főzzük puhára 30-35 perc alatt, majd szedjük ki a tök kétharmadát.  
  6. Keverjünk tejfölt és apróra vágott kaprot a maradékhoz, majd botmixerrel pürésítsük le egészen, ezzel fogjuk sűríteni a főzeléket! Merjük vissza a korábban kivett tököt, majd forraljuk újra. Sózzuk ízlés szerint, ha szükséges, facsarjuk hozzá egy citrom levét. 
  7. Tálaljuk a tökfőzeléket krémesre kevert tejföllel és a húsgolyókkal!

Elkészítési tipp

Kevés fűszerpaprika, mustár is mehet a húsgolyókba! Miután levet ereszt a tök, főzzük fedő nélkül, hogy a folyadék elpárologjon. Cukkinivel is keverhetjük a tökfőzeléket.