Gombával és sajttal töltött sertésszűz krumplipürével 

Ha valami fantasztikusba fognál idén karácsonykor, itt a lehetőség. Szaftos gombák, rózsaszín hús és lágy krumplipüré.

Elő- és elkészítési idő

30 + 15 + 50

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

4 fő

Kalória

1050 Kcal

Allergének

Glutén

Mustár

Tej és tejszármazékok

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 2 x 2 ek Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolaj  
  • 6-700 g sertésszűz 
  • 600 g gomba (vegyes) 
  • 100 g salotta hagyma 
  • 1 ek mustár 
  • 100 g petrezselyem 
  • 100 g spenót 
  • 200 ml száraz vörösbor 
  • 1 tk só 
  • 100 g zsemlemorzsa 
  • 300 g gruyere sajt 
  • 2-3 ág rozmaring 
  •  
  • 600 g krumpli 
  • 200 ml tejszín 
  • 1 kk őrölt szerecsendió 
  • só, bors  

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a gombát, majd vágjuk fel egészen apróra.  
  2. Hevítsünk Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajat magas falú serpenyőben. Adjuk hozzá a feldarabolt salotta hagymát, majd miután már színt kap a hagyma, a gombát is. Sózzuk és keverjük hozzá a mustárt, majd ha már a gomba levet ereszt, öntsük fel a száraz vörösborral. Főzzük készre további 10-12 perc alatt. 
  3. Hártyázzuk le a sertésszüzet, ha szükséges. Hosszanti irányban éles késsel metsszük be oldalról 3-4 cm mélységben, majd hajtsuk ki a vastagabb részét. Ismételjük a bemetszést, kihajtást, amíg végig érünk a húson, és nagyjából téglalap alakú lapos húsdarabot kapunk. Fedjük be folpackkal, majd húsklopfolóval finoman ütögessük végig, hogy többé-kevésbé egyenletes legyen a vastagsága.  
  4. Hintsük meg zsemlemorzsával a húst, majd terítsük el rajta a gomba mártás ⅔-át. Szórjuk meg a mártást apró kockákra darabolt gruyere sajttal, majd a rövidebb oldaláról indítva csavarjuk fel a sertésszüzet, hogy tekercset kapjunk. Finoman kössük össze a tekercset, hogy ne essen szét sütéskor.  
  5. Készítsük el a krumplipürét: Hámozzuk meg a krumplit, daraboljuk fel, majd főzzük puhára enyhén sós vízben 40 perc alatt. Ha megpuhult, szűrjük le, öntsük fel forrásban lévő tejszínnel, adjuk hozzá az őrölt szerecsendiót, majd keverjük krémesre. Sózzuk ízlés szerint. 
  6. Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. 
  7. Hevítsünk Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajat serpenyőben. Ha elég forró, helyezzük rá a sertésszűz tekercseket, majd 1-1 percig sütve, forgassuk körbe, hogy kérget kapjunk minden oldalán. Dobjunk sütés közben rozmaring ágakat a hús mellé! Ha szépen körbepirítottuk, helyezzük a sütőbe a tekercseket és süssük készre 15-18 perc alatt. Sütés után pihentessük a húst 10 percig mielőtt felszeljük! 
  8. Szeljük szeletekre a húst, sózzuk ízlés szerint, majd tálaljuk a krémes krumplipürével és a maradék gombamártással. 

Elkészítési tipp

Keverjünk kevés apróra darabolt kapribogyót a gomba mellé.  Pihentessük a hústekercset sütés előtt 2-3, de akár 12 órát is hűtőszekrényben.  Gruyere helyett más karakteresebb ízű sajtot is használhatunk. 

Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolaj

Első préselésű finomított repceétolaj fokhagymás, paradicsomos és bazsalikomos fűszerezéssel.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

927 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Gombával és sajttal töltött sertésszűz krumplipürével 

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a gombát, majd vágjuk fel egészen apróra.  
  2. Hevítsünk Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajat magas falú serpenyőben. Adjuk hozzá a feldarabolt salotta hagymát, majd miután már színt kap a hagyma, a gombát is. Sózzuk és keverjük hozzá a mustárt, majd ha már a gomba levet ereszt, öntsük fel a száraz vörösborral. Főzzük készre további 10-12 perc alatt. 
  3. Hártyázzuk le a sertésszüzet, ha szükséges. Hosszanti irányban éles késsel metsszük be oldalról 3-4 cm mélységben, majd hajtsuk ki a vastagabb részét. Ismételjük a bemetszést, kihajtást, amíg végig érünk a húson, és nagyjából téglalap alakú lapos húsdarabot kapunk. Fedjük be folpackkal, majd húsklopfolóval finoman ütögessük végig, hogy többé-kevésbé egyenletes legyen a vastagsága.  
  4. Hintsük meg zsemlemorzsával a húst, majd terítsük el rajta a gomba mártás ⅔-át. Szórjuk meg a mártást apró kockákra darabolt gruyere sajttal, majd a rövidebb oldaláról indítva csavarjuk fel a sertésszüzet, hogy tekercset kapjunk. Finoman kössük össze a tekercset, hogy ne essen szét sütéskor.  
  5. Készítsük el a krumplipürét: Hámozzuk meg a krumplit, daraboljuk fel, majd főzzük puhára enyhén sós vízben 40 perc alatt. Ha megpuhult, szűrjük le, öntsük fel forrásban lévő tejszínnel, adjuk hozzá az őrölt szerecsendiót, majd keverjük krémesre. Sózzuk ízlés szerint. 
  6. Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. 
  7. Hevítsünk Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajat serpenyőben. Ha elég forró, helyezzük rá a sertésszűz tekercseket, majd 1-1 percig sütve, forgassuk körbe, hogy kérget kapjunk minden oldalán. Dobjunk sütés közben rozmaring ágakat a hús mellé! Ha szépen körbepirítottuk, helyezzük a sütőbe a tekercseket és süssük készre 15-18 perc alatt. Sütés után pihentessük a húst 10 percig mielőtt felszeljük! 
  8. Szeljük szeletekre a húst, sózzuk ízlés szerint, majd tálaljuk a krémes krumplipürével és a maradék gombamártással. 

Elkészítési tipp

Keverjünk kevés apróra darabolt kapribogyót a gomba mellé.  Pihentessük a hústekercset sütés előtt 2-3, de akár 12 órát is hűtőszekrényben.  Gruyere helyett más karakteresebb ízű sajtot is használhatunk.