Minden mentes tökfőzelék

Lehet egy főzelék gluténmentes, laktózmentes, vegetáriánus egyszerre? Lehet! Sőt ez a recept nagyon finom, gyors és könnyen összedobható is egyben. Ha pedig nem kötelez minket ételallergia, tökéletes alap lehet, hogy kedvünk szerint feldobjuk ezzel-azzal.

Elő- és elkészítési idő

10 + 15 perc

Nehézségi szint

egyszerű

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~201 kCal/adag

Hozzávalók

  • 1,5 kg gyalult tök
  • 2 fej közepes hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 4 ek Vénusz étolaj
  • 1 köteg friss, vagy 2 ek szárított kapor
  • fél citrom leve

Elkészítés

  1. Közepes edényben fonnyasszuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd keverjük hozzá a zúzott fokhagymát és pirítsuk össze.
  2. Adjuk hozzá a gyalult tököt, öntsük fel a fehérborral, és gyakori kavargatás mellett főzzük 10-15 percig, amíg a tök levet nem ereszt.
  3. Ha megfőtt a tök, szedjük ki a fazékból az egyharmadát, és tegyük félre. Keverjük a maradékhoz az apróra vágott kaprot, facsarjuk bele a fél citrom levét, majd botmixerrel pürésítsük egyenletesen krémesre. Ha elégedettek vagyunk az állagával, sózzuk ízlés szerint,  rakjuk vissza bele a korábban félretett tököt, forraljuk össze és tálaljuk forrón.


Elkészítési tipp

Hidegen is igazán finom, frissítő étel!

Bár önmagában is megállja a helyét, köretként is használhatjuk, egészen kiváló például sült halakhoz.

Ételallergia tipp

Turmixolás közben hozzáadagolhatunk pár kanál Vajízű étolajat, ettől még harmonikusabb íze lesz, illetve a főzelék állagának is nagyon jót fog tenni.

Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

656 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Minden mentes tökfőzelék

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Közepes edényben fonnyasszuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd keverjük hozzá a zúzott fokhagymát és pirítsuk össze.
  2. Adjuk hozzá a gyalult tököt, öntsük fel a fehérborral, és gyakori kavargatás mellett főzzük 10-15 percig, amíg a tök levet nem ereszt.
  3. Ha megfőtt a tök, szedjük ki a fazékból az egyharmadát, és tegyük félre. Keverjük a maradékhoz az apróra vágott kaprot, facsarjuk bele a fél citrom levét, majd botmixerrel pürésítsük egyenletesen krémesre. Ha elégedettek vagyunk az állagával, sózzuk ízlés szerint,  rakjuk vissza bele a korábban félretett tököt, forraljuk össze és tálaljuk forrón.



Elkészítési tipp

Hidegen is igazán finom, frissítő étel!

Bár önmagában is megállja a helyét, köretként is használhatjuk, egészen kiváló például sült halakhoz.

Ételallergia tipp

Turmixolás közben hozzáadagolhatunk pár kanál Vajízű étolajat, ettől még harmonikusabb íze lesz, illetve a főzelék állagának is nagyon jót fog tenni.